Tél űző Panyolán

Tél űző Panyolán
© Fotó: Koncsef Ivanov Dávid és Filep Gergő
Panyola – A hétvégén ötödik alkalommal tartotta Panyola hagyományőrző farsangi mulatságát.

A felvonuláson több mint 100 jelmezes járta be a település utcáit és sokan kísérték őket, hogy közösen űzzék el ezt a zord évszakot. Akik nem öltöztek maskarákba, azok a házak kapuiban várták a felvonulókat vagy az ablakokból nézték végig az ötletes népi jelmezeket és biztatóan szóltak oda az alakoskodóknak. A talpalávalót Rezes Guszti és bandája húzta.

A hagyomány nem csupán hagyomány a falu életében, hanem a régi élmények újbóli megidézése is. Hiszen egy 1965-ben megörökített televíziós felvétel őrzi ezt a nem mindennapi farsangi élményt vagy Dr. Ujváry Zoltán, a híres néprajzkutató, professzor szintén csokorba gyűjtötte az itt talált értékes népszokásokat. Ezt a kulturális örökséget tartja életben Panyola évről évre. „Ebben a küldetésünkben megannyi támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat” – jegyezte meg Muhari Zoltán polgármester. „Csak akkor tudjuk gazdag örökségünket életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, gondozzuk és megjelenítjük azt” – tette hozzá.

27751997_2032117910364568_4326748113736835939_n

Falusi disznóvágással indult a nap, ahol a böllérek, a fogók és az asszonyok bemutatták, milyen volt nagyanyáink idejében egy disznótoros. Ilyenkor a falu apraja-nagyja összegyűlt egy-egy háznál, hogy segítsenek a munkálatokban. Az elmúlt években már a falu közepén található Fesztivál téren teszik ezt meg az itt élők. Panyola olyan, mint egy nagy család, hiszen minden erre látogató vendéget ugyanolyan szeretettel fogad, mint hajdanán tették ezt a nagyszülők. Hihetetlen ereje van a 600 fős kis falunak. Az összefogás, a barátságos, közvetlen, vendégszerető település rögvest elvarázsolja az ide látogatót.

Az idei felvonuláshoz a környező településekről a fehérgyarmati Szabó Lovasudvar, a nagyecsedi Lápi Betyárok, Szamosszeg, Szamoskér, Rozsály is csatlakozott. Baráti körök, egykor a faluban élők is hazatértek erre a vidám és hangulatos eseményre. Van olyan panyolai, aki már több éve Budapesten él, de ehhez a téli kis megmozduláshoz nagyobb baráti társaságával csatlakozott. Aztán együtt felelevenítették és megmutatták a felejthetetlen közösségformáló, csapatokat megmozgató népi játékaikat. Újra nagy sikere volt a Portaprogramoknak. A felvonulók közösen tértek be egy-egy portára, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba csöppentek, majd közös táncot ejtve, finom helyi süteményeket, fánkot és ízletes nedűt kóstoltak. A felvonulás végeztével a Közösségi Házban folytatódott a farsangi bál, ahol az ízletes disznótoros ételeiből kóstolhattak a vendégek. Majd a fellépők hangulatos előadásaival a Rozsályi Béres András Kör, a Szatmár Kamara műsorával, az Éva Presszó és a Csipkés zenekar remek produkcióival búcsúztatták a telet.

Büszkék vagyunk arra, hogy Panyola már nemcsak a zamatos nedűjéről ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, finom, különleges ételeiről, fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről is. A három folyó találkozásánál fekvő falu érintetlen természeti kincsei nagyon kellemes és élményekben gazdag lehetőségeket kínálnak az erre látogatóknak – emelte ki a falu első embere.

– Pótor Melinda –


panyola-farsangolo-dsc_5361
Panyola - Maskarát öltöttek a panyolaiak, aki nem öltözött pujaszedőnek, táncoló medvének, gólyának, vagy huszárnak, az sem hagyta ki a felvonulást. A menet meg-megállt a portáknál, ahol tréfálkoztak, táncokat tanultak, majd a közösségi házban gyültek egy hagyományörző disznótorosra. A színpadon...
hirdetés