Télen is kinn: a hideg nem betegít!

Miért ne élveznénk a tél adta örömöket?
Miért ne élveznénk a tél adta örömöket? - © Fotó: Molnár Péter
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A gyereknek télen is a lehető legtöbbet kellene kint lennie.

Igyekezzünk tudatában lenni annak, hogy a téli hideg nem az ellenségünk! Sőt! Jó néhány előny sorakozik amellett, hogy télvíz idején is engedjük a gyerekeket minél több időt a szabadban tölteni. „Nem számít, milyen évszak van éppen, ha egy gyerek nem beteg, akkor délutánokat tölthet a szabad levegőn, mert ezzel fejlődik, úgy fizikailag, mint mentálisan!” – írja a Filantropikum.hu Monica Castagnettire, a trieszti Egészségügyi Központ pszichológusára hivatkozva.

Minél több időt

Emellett a nyitott környezet jelentősen csökkenti a betegségek terjedésének lehetőségét. A fűtött környezetben és a zárt térben, mint például az óvodákban és az iskolákban, a vírusok és a baktériumok gyorsabban szaporodnak, és ez növeli a fertőzések kockázatát.

A szabadban csökken a fertőzések veszélye, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a hideg, téli évszakban az óvodás és az iskolás gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban. Ezen kívül a természetes napfény elősegíti a D-vitamin felszívódását a szervezetben, ami nagyon fontos. Igaz, hogy a téli napfény sokkal gyengébb a nyárinál, de még egy kevés D-vitamin is jobb, mint a semmi.

A park ideális hely

Azok a gyermekek, akik szabad­idejüket ilyen helyen töltik, egyrészt többet mozognak, másrészt kevesebb időt töltenek a televízió előtt. Ráadásul a szabadtéri játékok elengedhetetlenek a növekedéshez, a szervezet fejlődéséhez.

A szabadtéri játékok során igyekezzünk kényelmes ruházatot adni a gyerekekre több rétegben, így a külső hőmérséklettől függően levetkőzhetnek, ha melegük lenne. Ha fennáll annak a veszélye, hogy esetleg a hó hatására nedves lesz a ruha, a megoldás a víz­álló ruházat.

Mindezek hiányában hogyan is szokhatja meg a gyermek szervezete az éghajlathoz való alkalmazkodást, ha nem kerülhet közvetlen kapcsolatba a hideggel, a széllel, és a vízzel? – írja a Filantropikum.hu.

HBN
hirdetés