Településeinek gazdálkodását vizsgálták

By Tarnavölgyi Gergely
Kisvárda, Demecser, Kemecse – Kisvárda, Demecser és Kemecse ellenőrzését végzte el az Állami Számvevőszék. Az ellenőrzés az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére, az eladósodásra, a működési, felhalmozási és finanszírozási kockázatokra terjedt ki.

– A megállapítások alapján mind a három város pénzügyi egyensúlya rövid távon veszélyeztetett – összegezte az ellenőrzés eredményeit Lingné Rajz Borbála, az ÁSZ munkatársa. A számvevőszék szerint Kisvárda esetében kockázatot jelent a szállítói állomány, azon belül a lejárt határidejű tartozás jelentős összege, az állandósult, tartós hiányt finanszírozó folyószámlahitel nagyságrendje, valamint a gazdasági társaságok kötelzettségei miatti esetleges önkormányzati felelősségvállalás.

Demecser helyzetét az állandósult folyószámlahitel nagyságrendje nehezíti. Az önkormányzat folyó költségvetési egyenlege a 2007-2010 közötti években az önhiki nélkül negatív lett volna. A fennálló pénzintézeti kötelezettségek forrásaként megjelölt önkormányzati helyi adóbevételek nem biztosítanak forrást a kötelezettségek teljesítésére, mivel a helyi adóbevételek növelésére 2011-ben nem történt intézkedés – világított rá a problémák gyökerére a szakember.

Zárásképp Lingné Rajz Borbála elmondta: Kemecse város önkormányzatának pénzügyi helyzete ugyancsak rövid távon veszélyeztetett, hiszen az önkormányzat finanszírozása jelentős önhiki támogatással és folyószámla hitel igénybevételével volt biztosítható, az utóbbi 2007-től állandósult.

– Az érintett három város polgármestere tájékoztatást küldött a megtett és a tervezett intézkedésekről, amelyek az Állami Számvevőszék által tett javaslatok alapján kerültek megfogalmazásra. A javaslatok hasznosításával a pénzügyi egyensúlyi helyzet javulása várható – tette hozzá a szakember.
hirdetés