Településfejlesztési konferencia Nyíregyházán

By Tarnavölgyi Gergely
Nyíregyháza – Immáron második alkalommal gyűltek össze a megyeszékhelyen az ország szakemberei.

A településfejlesztés új távlatairól és az ehhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati kérdésekről értekeztek csütörtökön egész nap a Megyeházán. A program felvezetéseképpen a város és a megye részéről dr. Kovács Ferenc és Seszták Oszkár köszöntötte a vendégeket.

– Örülök, hogy másodszor lehetünk házigazdája ennek a konferenciának, és remélem, hogy ez a hagyomány folytatódik. Egy város vezetése és egy város lakói számára is fontos, hogy hogyan lehet élhetőbbé tenni egy települést úgy, hogy közben a múltja se vesszen feledésbe. Ennek figyelembe vétele történt a megyeszékhelyen például a belváros felújításakor – mondta Nyíregyháza polgármestere.

A köszöntők után elméleti előadás hangzott el a sétatudományról, melybe mélyebb betekintést dr. Meggyesi Tamás, a BME Építészmérnöki Karának professzora adott.

– Ez egy új szemlélet, ami a folyamatosság élményét jelenti. Nem egy épület, hanem egy utca, egy tér és egy sétány által kialakított közös kép, hangulat, benyomás összeségét foglalja magába ez a fiatal tudományág – mondta a professzor.

A későbbiekben Nyíregyháza aktuális városfejlesztési kérdései is a terítékre kerültek, erről Veres István városi főépítész beszélt a hallgatóságnak, míg a megyében megvalósult, követendő példának minősülő projektekről Deák Attila, a megyei területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség vezető menedzsere adott tájékoztatást.

Ezután Kulcsár Attila, Ybl-díjas építész tartott előadást a Nyírbátori várostörténeti Sétány „híd” szerepéről, majd Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője avatta be az érdeklődőket a településfejlesztés és az ár- és belvízvédelem összefüggéseibe.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke hozzászólásából kiderült: a közgyűlés feladata a közigazgatás átszervezésével a területfejlesztés köré összpontosult, így a csütörtöki konferencia számára is kiemelten fontos.
hirdetés