Ítéletidő az Egyesült Államokban

Eddig hét halálos áldozatot követelt az Egyesült Államok közép-nyugati részén napok óta tartó ítéletidő: az ónos eső, havazás és hóviharok miatt többezer otthon maradt áram nélkül – közölték helyi illetékesek vasárnap.

Péntek óta csak Oklahoma államban 125 baleset történt az időjárás miatt. Texas-tól Illinois államig a legtöbb főút jéggel és hóval borított lett: a meteorológusok szerint az ítéletidő még a hét elejéig eltart. Missouri államban a vonatközlekedés is szünetelt a jég alatt megroppant, sínekre dőlt fák miatt. Missouriban 90 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás szombaton.

Montanában 70 ezren maradtak áram nélkül, az ideiglenes szállások megteltek. Texasban egy tornádó csapott le: 13 épületet rongált meg a forgószél, az autópályákra elektromos vezetékek oszlopai dőltek rá. Dallas nemzetközi repteréről 300 járat nem tudott elindulni szombaton.

Eközben Kaliforniában megdőlt a hidegrekord: a citrustermesztők szélgépekkel próbálják megvédeni a termést a hirtelen jött fagyoktól.
hirdetés