Ítéletidő orkánnal, záporral

Ítéletidő orkánnal, záporral
Ítéletidő orkánnal, záporral
Miskolc, Nyíregyháza – Péntek kora délutánig viharos szélre, illetve erős viharra számíthatunk, amelynek sebessége 80–100 kilométer/óra között valószínű.

Ám több helyen még ettől is cudarabb idő alakulhat ki, igen intenzív záporok kíséretében 120–130 km/óra orkánerejű szél is előfordulhat – tudtuk meg Kovács Attilától, az OMSZ Északkelet-magyarországi Regionális Központ vezetőjétől.

Októberben és júliusban

Az időjárási krónikákban 15 évre visszalapozva a meteorológustól megtudtuk, hogy Nyíregyháza térségében legutóbb tavaly október 30-án volt emlékezetesen erős szél, amikor is 95 km/óra sebességgel fújt. Ugyancsak 2006-ban, július 12-én a 100 km/óra sebességet is elérte az erős vihar. A legerősebbet 1992 júliusában mérték a megyeszékhely térségében, akkor 106 km/órával söpört végig, jelentős rombolásokkal.

Még enyhe lesz a tél

Tőlünk északra egy igen erős ciklon örvénylik, amely csütökön ítéletidővel járt a Skandináv-félszigeten, illetve Nyugat-Európában. Különösen a síkvidékeken és a tenger mentén erősödhet fel a pusztító szél. E ciklon déli pereme éri el hazánkat, ám a Kárpát-medencébe már valamelyest szelídebben, de még így is nagy erővel érkezik.

Péntek estétól vasárnapig már csendesebb és enyhébb időre számíthatunk, majd vasárnaptól ismét hidegebbre fordul az idő: a vasárnapi 10 fok körüli maximum hőmérséklet hétfőn csak 6 fok körül alakul. A jövő hét hűvösebb időjárása viszont még mindig a tél enyhébb oldalát mutatja – mondta Kovács Attila.

– Lefler György –
hirdetés