Téli álmot alszanak a horgásztavak is

Amikor még a nyáron pólóban és mezítláb lehetett horgászni a Pazonyi Horgásztanyán is
Amikor még a nyáron pólóban és mezítláb lehetett horgászni a Pazonyi Horgásztanyán is - © Fotó: M. Magyar László
Nyírpazony – A zord, hideg idő beálltával befejeződött a békés halak horgászata, de aki szenvedélyes horgász, azt nem rettenti vissza a fagy, várhatja akár a tóparton, akár a lék mellett a ragadozók kapását.

Vajon a hideg idő beálltával mit kell tenniük a horgásztavak gazdáinak? – tettük fel a kérdést Petrilla Csabának, a nyírpazonyi Pazonyi Horgásztanya tulajdonosának.

– Olyan hal nincs a vízben, amit a fagyok beállta előtt ki kellene szedni a tóból, az afrikai harcsát pedig már ősszel igyekszünk kifogni. Évente 20–25 példányt szoktunk telepíteni tavasszal, amikor már 18 Celsius-fok körül van a víz hőmérséklete, augusztus elején pedig szólunk a horgászoknak, ha kifogták, el is vihetik. Amelyiket nem sikerül kifogni, elpusztul. Tavaly egy afrikai harcsa pusztult el. Bár egy horgász megakasztotta, azonban merítéskor leakadt a horogról. Az egyre hidegebb vízben már nem táplálkozott, nem lehetett megfogni – magyarázta Petrilla Csaba, majd így folytatta:

– A többi hal jól elvan. Arra kell ügyelni, ha befagyott a tó, vágjunk rajta léket, a havat pedig le kell takarítani a jégről. A tóban egyébként tartunk ragadozó halakat, például fekete sügért és süllőt, az ő szerepük az, hogy a kishalak el ne szaporodjanak. November végéig lehetett nálunk horgászni. Még akkor is jól ment a ponty, sokat fogtak a horgászok. Az utolsó napon éjszakára is kint maradtak néhányan, s meglepetésként érte őket, hogy jobban kaptak a pontyok, mint nappal – mesélte a tó gazdája.

KM-MML
hirdetés