Téli álmot alvó őszi vetés

A munkagépek is elcsendesedtek az esztendő végére
A munkagépek is elcsendesedtek az esztendő végére - © Fotó: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Rácz Imre a szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva értékelte az évet.


A gazdák vegyes érzésekkel fejezték be a talaj-előkészítő munkákat, mivel kevés csapadék hullott és a feltételek elmaradtak az optimálistól, a rendelkezésre álló idő viszont szorított. Az őszi vetés is véget ért, a minőségi munkát nehezítette a szárazság miatt nehezen előkészíthető magágy, így csak kisebb területen sikerült vetni az előzetesen tervezettnél.

Későbbi kitárcsázás

A kora őszi, aszályos időben vetett állományok egy részét, az egyenlőtlen és gyenge kelés miatt szinte biztosan nem érdemes meghagyni, itt elképzelhető a későbbi kitárcsázás.

A rozs és az őszi árpa vetett területe 96,9, illetve 96,8, míg a búza 101,9, a tritikálé 110,8 százalék (azaz a tervet ennél a két növényfajtánál túlteljesítették). A tritikálé és árpa vetőmagkészletek a vetési időszak végére a termelők egy részénél elfogytak, és ezért voltak gazdák, akik a beszerzési nehézségek miatt és anyagi megfontolásból saját maggal vetettek.

Sikeres áttelelés

– Mindent figyelembe véve azonban bízhatunk abban, hogy legfontosabb gabonáink időben a földbe kerültek, és egy sikeres áttelelést követően a jövő évi kenyerünk alapanyaga és a megfelelő takarmánybázis biztosított lesz – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki néhány szóban a betakarításra is visszatekintett.

– Az aszályos, hőségnapokkal terhelt időjárás miatt korábban indult a szokásosnál a betakarítás. A napraforgónál volt legnagyobb a kezdeti lendület, ám a szárazság miatt gyengébb lett az idei termés az év eleji kilátásokhoz képest. Az átlaghozam nem érte el a 3 tonna/hektárt sem, tavaly valamivel 3 tonna/hektár fölött volt ez a szám. A burgonya hozama gyenge lett, számszerűsítve 18,8 tonna/hektár. A kukorica fajlagos hozama szélsőséges értékek (3–14 tonna/hektár) között mozgott, összességében megközelítette a 7,1 tonna/hektáros átlagot. Az előzetes becslés során a kukorica hozamát is jóval felülbecsülték a szakemberek, mivel júliusban még 8,3 tonna/hektáros átlaghozamokat prognosztizáltak – tette hozzá a megyei elnök.

Tiszavasvári környékén

– A szántóföldi növényter­mesztés eredményei nem lettek kiugróak, köszönhetően a meteorológiai szélsőségeknek. A cukorrépa-termesztés a szerkezetátalakítás következtében drámaian visszaszorult. A megyében gyakorlatilag csak a Tiszavasvári körzetben találkozhattunk vele 392 hektárnyi termőterületen, illetve elhanyagolható területen termelnek még juhászok takarmányozási céllal. A fajlagos hozam javuló tendenciát mutatva meghaladta a 65 tonna/hektárt. Az elvárhatónál még mindig kisebb hozamot a már említett állattenyésztők által, extenzív körülmények között termelt répa egy részének felszedése eredményezi – összegezte az idei eredményeket Rácz Imre.

TG
hirdetés