Téli saláták

Téli káposztasaláta
Téli káposztasaláta - © Fotó: magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ha tél, akkor hajlamosak vagyunk nehezebb, zsírosabb ételeket enni. De nem feltétlenül kell!

Ehetünk salátákat is, sok-sok téli finomság receptjét találtuk meg a neten. Válogattunk belőle.

Almasaláta pirított magvakkal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 alma kockákra vágva
  • 1 közepes fej lila hagyma hajszálvékonyra szeletelve
  • 0,5 fej fehér káposzta kockákra vágva
  • 1 sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 5 dkg pirított tökmag
  • 5 dkg pirított napraforgómag

Az öntethez:

  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítése:

Összekeverjük az öntethez valókat, majd egy salátástálban az almát, a lila hagymát, a káposztát és a sárgarépát is. Meglocsoljuk az öntettel, és a pirított magvakkal megszórva tálaljuk.

Sült körtesaláta sonkával

Hozzávalók:

  • 6 körte
  • 16 dkg parasztsonka (hajszálvékonyra szeletelve)
  • frissen őrölt színes borskeverék
  • 1 dl fehérbor
  • olívaolaj
  • fehér balzsamecet
  • 10 dkg madársaláta
  • 10 dkg friss saláta

Elkészítése:

A salátákat hideg vízben megmossuk. Ha lehetőségünk van rá, akkor kicentrifugáljuk, hogy ne maradjon vizes, majd kicsit összetépkedve keverőtálba helyezzük. A körtéket félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A felezett körtedarabokat még 3 részre szeljük. Az így kapott körtéinket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon, jó magas hőfokon megsütjük. A végén megszórjuk a durvára tört színes borssal. Felöntjük a fehérborral, egy pillanatig forraljuk, majd a keverőtálban összeaprított salátához adjuk. Kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd tányérokra tálaljuk. A tetejére helyezzük a vékony sonkaszeleteket.

Sült karfiol és fehérbab-saláta

Hozzávalók 2–3 fő részére:

  • 30 dkg karfiol
  • 1 konzerv (240 g) fehér bab
  • 1 csomag fodroskel-saláta (vagy rukkola)
  • 1 dl kaukázusi kefir
  • fél citrom leve
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 10 dkg fetasajt

Elkészítése:

A karfiolt kisebb rózsákra szedjük és kevés sóval, borssal, olívaolajjal meghintve, 190 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A babot leszűrjük, átöblítjük és egy nagy salátástálba öntjük. Rászórjuk a zöld salátaleveleket és a sült karfiolrózsákat is. Összedobjuk az öntetet: a kaukázusi kefirhez hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és habverővel alaposan belekeverjük az olívaolajat is. Az öntetet rácsorgatjuk a salátára, az egészet óvatosan átforgatjuk, végül morzsolt fetasajtot szórunk a tetejére és már tálaljuk is.

Téli káposztasaláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb káposzta
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint citrom

Elkészítés:

Igen vékonyra szeleteljük a káposztát, megsózzuk, és kb. 30 percre szűrőbe helyezzük, majd egy kissé megnyomkodjuk, hogy a leve kicsorogjon.

Közben megtisztítjuk és lereszeljük a sárgarépát, majd összekeverjük a káposztával.

Az olajból és a citromléből, egy kis sóval és borssal készített öntettel locsoljuk meg a salátát, és azonnal tálaljuk.

Sárgarépa-saláta/Fotó: magánarchívum Sárgarépa-saláta/Fotó: magánarchívum ©

Joghurtos sárgarépa-saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg durvára reszelt sárgarépa,
  • 7 dkg mazsola
  • 1–2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 mokkáskanál méz
  • 2 dl natúr vagy szójajoghurt
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg darabolt dió

Elkészítése:

A sárgarépát és a mazsolát tálba tesszük. A citromlevet az olajjal, a mézzel, a joghurttal és a sóval alaposan kikeverjük, majd a répára öntjük, és jól összeforgatjuk. A dióval megszórva tálaljuk.

– ÉM –








hirdetés