Teli vannak kullancsokkal a nyíregyházi játszóterek, de nem lehet irtani őket

Teli vannak kullancsokkal a nyíregyházi játszóterek, de nem lehet irtani őket
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Aggódó szülők jelezték: Nyíregyháza több játszóterén is seperni lehet a sok kullancsot. A helyzet komoly, hiszen veszélyben vannak a gyerekek – hívták fel a figyelmet.


– Kifejezetten a kullancsok irtására alkalmas szer az Európai Unió területén nincs engedélyezve, ezért a kullancsok okozta ártalmak megelőzése különböző védekezési módokkal, illetve azok együttes alkalmazásával lehetséges – reagált érdeklődésünkre dr. Salzmann Marianna megyei tisztifőorvos, főosztályvezető. Azért sem játék a kullancsot figyelmen kívül hagyni, mert több betegséget terjeszt, melyek közül a két legfontosabb a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. A rovar vérszívása többnyire teljesen fájdalom nélküli, a fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók a beszúrást követő 4–6 óra múlva kerülnek az emberbe.

Megtudtuk: ha a települések parkjaiban, közterületein célzott kertészeti munka folyna, azzal a környezet kevésbé lenne vonzó a kullancsoknak. Ezért lenne fontos a fű nyírása, az elburjánzott aljnövényzet kaszálása, metszése, ritkítása és az avar gyakori összegyűjtése. A parkokba kijáró vagy ott sétáltatott kutyák, macskák jelentős mennyiségű kullancsot hurcolhatnak be. Vagyis a kör bezárult: a szülők aggódnak, a közterületen kullancsirtást nem végeznek, a házi kedvencek megóvása a kullancsoktól az állattulajdonosok felelőssége. Időszakosan – ha az adott, körülhatárolható területen a kullancsok nagyobb számban fordulnak elő – célszerű kihelyezni a kullancsveszélyre figyelmeztető táblákat.

Gondokat okozhat

A kullancsencephalitis vírusa a vadon élő állatokról az emberre kullancscsípés, a beszáradt kullancsok porának belégzése vagy frissen fejt forratlan tej fogyasztása révén kerül át. A fertőzések jelentős része tünetmentes, kisebb része pedig influenzára emlékeztető betegségtünetekkel, lázzal, fejfájással, rossz közérzettel jár. Azonban olykor súlyos idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak. A Lyme-kórt okozó baktérium a vadon élő állatokból kerül a kullancsba. A betegség legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, amely általában néhány napos lappangási idő után a beszúrás helyén jelentkezik.
hirdetés