Teljes az elkerülő szakasz a négyesen

Nyíregyháza – Záhonytól Nyíregyházáig már egyetlen településen sem halad át a négyes főút, valamennyit elkerüli a forgalom.

Ennek előzménye, hogy – mintegy karácsonyi ajándékként – megnyitották a Nyírbogdányt elkerülő új útrészt is a gépjárműforgalom előtt. Most már fellélegezhetnek a bogdányiak, ugyanakkor folyamatosabb és időben gyorsabb lett a járművek haladása. A 4,9 kilométeres útszakasz bruttó költsége 1,9 milliárd forint volt – tudtuk meg Veczán Lászlótól, a Magyar Közút Kht. területi igazgatóságának osztályvezetőjétől. Összességében a három elkerülő szakasz – a székelyivel és a berkeszivel együtt – 14,7 kilométer hosszúságú és 5,9 milliárd forintba került, s ehhez pályázat útján az Európai Unió 80 százalékos támogatást nyújtott.

Újfehértó következik

A négyes főút már csak Újfehértót érinti a megyében, de ennek a szakasznak a korszerűsítése is szerepel a tervekben. A jelenlegi tíz tonnás teherbírású útburkolat – az EU szabványnak megfelelően – 11,5 tonnás burkolaterősítést kap: a meglévő kopóréteget egy új réteggel erősítik meg. Ezt a beavatkozást az újfehértói szakasz mellett a megyében összesen 48 kilométer hosszan végzik el, s a tervek szerint 2008-ban kezdődhet meg az Újfehértón keresztülmenő szakasz átépítése.

A Nyírbogdányt elkerülő útszakasz átadásával Záhonytól egészen a – hamarosan Nyíregyházáig érő – M3-as autópályára csatlakozhatnak a járművek lakott település érintése nélkül. A 2004-ben indított beruházási program során összesen 16 milliárd forintért épült ki a 4-es főút Záhony-Nyíregyháza közötti szakaszának új nyomvonala. A Nyírturát, Nyírpazonyt és Nyíregyházát kikerülő új főútszakasz az M3-as autópálya épülő nyírségi részének beruházási programja keretében valósult meg, 10 milliárd forint összegű költségből. A 15,4 kilométer hosszúsági útrész, a 403-as főút Nyírbogdány és Nyírtura között ágazik el a régi 4-es főút nyomvonalától, s Nyíregyháza-Nagykálló között, egy felüljárón át csatlakozik az M3-as autópálya szabolcsi részéhez.

– Sipos Béla –
hirdetés