Teljesen más a verseny, mint egy igazi vadászat

Azzal segít a kutya, ha a vadászhoz viszi az elejtett zsákmányt
Azzal segít a kutya, ha a vadászhoz viszi az elejtett zsákmányt - © Fotó: magánarchívum
Nyírbátor – „Az egyik televíziós csatornán láttam egy filmet, amelynek a lényege a következő volt: a kutyákat arra tanítják, ne vigyék a gazdájukhoz az elejtett vadat, hanem üljenek ott mellette, jelezzék, s várjanak addig, amíg a vadász oda nem megy. Ez most csak egy új irányvonal, vagy ez immár kötelezően elfogadott gyakorlat?” – írta levelében az egyik olvasónk.

Kérdését felvetettük Kovács Ferenc nyírbátori vadásznak, aki egyrészt egykoron maga is foglalkozott kutyák tenyésztésével és tanításával, másrészt vizsgáztatott is vadászkutyákat.

– Nem ismerem a filmet, valószínűleg egy új irányzatról van szó. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a kutyákból sok mindent ki lehet hozni, mert valóban sok mindenre meg lehet őket tanítani. De más az, amikor egy versenyre készítek fel egy kutyát, és más az, amikor vadászni szeretnék vele. Nagy terítékű vadászaton nem lehet megtenni, hogy a kutya 10-20 percig ott álljon a vad mellett, s ne vegye fel, amíg én oda nem mentem. Ráadásul ha nádas, mocsaras területről van szó, akkor nem is tudok oda bemenni – magyarázta a szakember. – Más a verseny, amikor mesterséges pályán kell bizonyítania tudását a kutyának. Jó dolog a mesterséges kutyapályák készítése, mert van hol futtatni a kutyákat, csakhogy elkezdjük őket olyan dolgokra tanítani, amelyeknek a vadászat szempontjából semmilyen jelentőségük nincsen.

KM-MML
hirdetés