Teljesítményre ösztönző tandíj – évente változhat, kinek kell fizetnie

Tanulmányi eredménytől függ majd a tandíj. A tervek szerint évente fogják vizsgálni, hogy ki, hogyan teljesít a főiskolákon, egyetemekn és elképzelhető, hogy aki fizetősen kezdett, időközben átkerül az államilag támogatottak közé vagy épp fordítva – tudta meg a Független Hírügynökség Szabó Zoltántól, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetőjétől.

Még a héten benyújtja a kormány az új felsőoktatási tandíj-finanszírozás programját az Országgyűlésnek. Az új javaslat szerint minden évben a tanulmányi eredményük alapján döntenének, hogy melyik hallgató kerül a költségtérítéses, illetve az állami finanszírozású rendszerbe, vagyis nem csupán az érettségi vizsgaeredményen múlik, hogy melyik hallgatónak kell fizetnie.

A jobb eredményeket elért egyetemi, főiskolai hallgatók átkerülhetnek költségtérítésesből állami finanaszírozásúba, és a rosszul teljesítők kikerülhetnek az állami finanszírozású oktatásból – mondta el a Független Hírügynökségnek Szabó Zoltán, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője.

A jelenlegi rendszerben vagy fizet valaki vagy nem, az újban átmenet is lenne, a jól, de nem tökéletesen tanulóknál csak részben vállalná át a költségeket az állam – tette hozzá a politikus.

Arra a kérdésre, hogy az utólagos tandíj bevezetését elvetette-e a kormány, Szabó Zoltán azt mondta: az új rendszer nem zárja ki azt, de ez nem került még napirendre.

Hétvégi bejelentés szerint a közoktatási és a felsőoktatási reform részleteit kedden ismerteti Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
hirdetés