Telt ház előtt játszottak a Nemzetiben

Hatalmas élményt jelentett a csoportnak a fellépés
Hatalmas élményt jelentett a csoportnak a fellépés - © Fotó: Magánarchívum
Rétközberencs – A Vásár című darabot a Nemzeti Színházban mutatta be a rétközberencsi csoport.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét Rétközberencs képviselte a január 26-án megrendezett IV. Pajtaszínházi Szemlén a Nemzeti Színházban: a Rétközi Pacsirták Amatőr Művészeti Csoport telt ház előtt aratta le a babérokat – olvasható a kozossegimuvelodes.hu oldalon.

Színház iránti alázat
A Vásár című darabot Zborai Tiborné, a település polgármestere és Buzogány Béla, a csoport mentora közösen írták. A mentor a teljes folyamat alatt a csoport segítségére volt, szakmai tanácsokkal látta el a résztvevőket a darab kiválasztásával és annak színpadra állításával kapcsolatosan egyaránt. A rétközberencsiek nagy örömmel, lelkesedéssel, a színpad és a színház iránti alázattal készültek a bemutatóra.

A csoport tagjainak nagyobb része nem járt a Nemzeti Színházban nézőként sem, így nagy kihívást, ugyanakkor óriási lehetőséget jelentett számukra, hogy a komédiát ott mutathatták be. A nagyszínpadi szereplés és a nagyközönség előtti fellépés ismeretlen volt számukra, de összetartásuknak köszönhetően sikeresen vették az akadályt.

Élményekkel gazdagodtak

Rétközberencsen már tudják, hogy a régi amatőr színjátszás hagyományát érdemes ápolni, hiszen a helyi közösség az amatőr színjátszásnak köszönhetően nagyszerű élményekkel gazdagodott, fellendítve ezzel településük kulturális életét. A színpadi mű előadására készülve sikerült közösséget építeni és összehozni a különböző korosztályokat.

A Rétközi Pacsirták Amatőr Művészeti Csoport 2014-ben alakult azért, hogy színvonalasabbá tegyék a helyi ünnepségeket, rendezvényeket. Az énekkar először az adventi vasárnapokon lépett fel, majd az eltelt idő alatt formálódó, s folyton változó művészeti ­arculatával fontos színfoltja lett a berencsi közösségi életnek. Az egyre gazdagodó repertoárjuk igen színes és széles skálán mozog: a keresztény énekektől a mai modern világi zenéig komoly műfaji sokszínűség jellemzi őket. A csoport, amely kezdetben énekes darabokat adott elő, rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, s már a következő évben színjátszó körrel egészült ki, amely elsősorban tréfás népi parasztkomédiákat ad elő a lelkes amatőr művészeti csoporttagok készítette díszletek között. Előadásaik műfaji keretei nyitottak és bővülnek, így már mai, modern zenés darabokat is örömmel színpadra visznek.

Köszönet a segítségért

– Hálásak vagyunk a Nemzeti Művelődési Intézetnek, azon belül pedig a megyei igazgatóságnak, hogy kis községünk lelkes amatőrcsapata részt vehetett a szemlén. Külön köszönjük Buzogány Béla mentorunk szakmai tanácsait, biztatását, bátorítását, melynek eredményeként előadásunkat a Nemzeti Színházban adhattuk elő – mondta Zborai Tiborné polgármester.

Falunapok, rendezvények

A Rétközi Pacsirták, tekintettel a nagy sikerre, a helyi, illetve a távolabbi közönség­igényre, már nem csupán helybeli rendezvényeken szerepelnek, hanem a környékbeli települések falunapjain, fesztiváljain, rendezvényein is csillogtatják tudásukat, ily módon is népszerűsítve Rétközberencset és a rétközi kultúrát.

A csoportban idősek és fiatalok egyaránt játszanak, tagjaik a próbák és fellépések alatt megtalálják az „együtt alkotva létezés” örömét a helyi és távolabbi közönség tetszését kiváltva, valódi helyi értékként.

KM
hirdetés