Teltházas az átmeneti otthon – Akad anya, aki öt gyermeket nevel négy fal között

Akt.:
Átmeneti segítség a bajban
Átmeneti segítség a bajban - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Egy esztendeje adták át a Rezeda utcán a Családok Átmeneti Otthonát, melyet az Oltalom Szeretetszolgálat működtet. A megyeszékhelyen jelenleg is telt házzal üzemel az intézmény, melyben negyvenhárman találtak ideiglenes menedéket – hangzott el az otthon átadásának egyéves apropóján megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Laborczi Géza intézményvezető lapunk kérdésére elmondta: az átmeneti otthon fenntartásához állami normatívát kapnak, ez egészül ki az egyház támogatásával, illetve az intézmény saját költségvetésének forrásaival.

SIP_9494

Menekülés az erőszak elől

– Három ok miatt kerülnek be hozzánk a családok vagy a gyermekes szülők: ha nincs hol lakniuk, a bántalmazott szülő és gyermeke a családon belüli erőszak elől menekül, és ajtónk nyitva áll a válsághelyzetbe került várandós anyukák előtt is – vette át a szót Kemenes Erika részlegvezető, majd hozzátette: akik rendelkeznek saját jövedelemmel, azok térítési díjat fizetnek, melyet a fizetésük 20–25 százalékában állapítanak meg. Kiderült az is: az átmeneti otthonban minden családnak saját szobája van, létszámtól függően kisebb vagy nagyobb alapterülettel. Az intézményben jól felszerelt konyhák, mosókonyhák és társalgók biztosítják az otthonosságot.

– Nálunk a lakók saját ­magukat tartják fenn, ám ha valakinél a hónap végére kiürül a kassza, akkor szükségszerű ellátást biztosítunk a ­számára – fogalmazott Kemenes Erika.

Öt gyermeket nevel a négy fal között

Szilágyiné Kőhegyi Renáta öt gyermekével él az átmeneti otthonban, közel két hónapja. A férjével nem alakultak jól az utóbbi időben a dolgai, ezért nyugalomra vágyott, és beköltözött az intézménybe.

SIP_9483

A helyzetéhez képest jól érzi itt magát, megfelelőek a körülmények, szűköcskén, de elférnek a szobájukban. Pihenni nem sokat szokott, mert a napja már hajnali négykor elkezdődik, az egyéves ikerlányai ekkor fújnak ébresztőt, ezután pedig az iskolás fiai kezdenek el készülődni. A napja este tíz órakor ér véget, ekkor tud néhány órát aludni.

Renáta reméli, hogy hamarosan rendeződik a viszonya a férjével, és visszaköltözhetnek hozzá.

További részletek a kelet.hu-n.
hirdetés