Helyi közélet

2016.08.29. 16:41

Szabolcsi tűzoltók a legerősebbek között

Nyírbátor, Nyíregyháza - Eredményesen szerepeltek a szabolcsi tűzoltók a harmadik TFA nemzetközi tűzoltó sportbajnokság hétvégén megrendezett, Békés megyei versenyén.

Nyírbátor, Nyíregyháza - Eredményesen szerepeltek a szabolcsi tűzoltók a harmadik TFA nemzetközi tűzoltó sportbajnokság hétvégén megrendezett, Békés megyei versenyén.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók közül öt, míg a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról egy tűzoltó képviselte a kétnapos viadalon megyénket.

Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas tűzoltópalánkon, ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal, két-két dugólétra tag meghatározott távolságra elvitele és felállítása, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. Ezt követően a hatodik feladatnál a versenyző védőfelszereléseit levetve a vízzel teli medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a kihelyezett bójákat.

A második versenynapon az első két feladat során – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve –szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Ha az utóbbival is megbirkózott a versenyző, akkor kettő, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, ahol az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett súlyt is felhúzta. Végül a kannákkal együtt legyalogolt az állványról és utolsó feladatként a cél előtt át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ezután már csak egy feladat maradt hátra, végleg leállítani az időmérést.

A célban sokan kidőltek, de aki teljesítette az emberfeletti feladatokat, teljes joggal lehetett büszke magára, hiszen a verseny elképesztő kondíciót, kitartást és akaraterőt követelt a tűzoltóktól, a nézők számára pedig látványosságot nyújtott. A versenyzők egymást biztatták verseny közben, melyet végig izgalmas számolgatás kísért az újabb és újabb eredmények ismeretében.

Kruppi Gergő tű. törzsőrmester, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója a nemzetközi mezőnyben a hetedik, míg a hazai tűzoltók között a negyedik helyezést érte el, Literáti Attila tű. százados, nyírbátori hivatásos tűzoltó pedig magyar színekben a tizenkettedik legeredményesebb versenyző volt a harminc év alatti kategóriában. Ugyancsak ebben a kategóriában becsülettel helytállt Ignácz Csaba tű. törzsőrmester, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója, míg a harminc fölötti korosztálynál Oszlár Gábor tű. százados, nyíregyházi tűzoltóparancsnok-helyettes, Kiss János tű. törzsőrmester és Berencsi Zsolt tű. törzsőrmester is képviselte megyénket.

A megmérettetést a helyszínen követte nyomon Bittmann Tibor tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője is, aki úgy fogalmazott: a verseny sikeréhez szükség volt a házigazda Orosháza elhivatottságára, a támogatók felajánlásaira, és természetesen azokra az erős és felkészült tűzoltókra, akik a két nap alatt összemérték erejüket.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában