Jet ski

2020.08.28. 07:23

Fellobbant a jet ski Eb lángja

A sportág szerelmesei a tavalyihoz hasonlóan három napon át idén is a Leveleki-tóra figyelnek.

Luca Filiberti (balra) adta át Czeller Bélának az Európa-bajnokság lángját

Fotó: Dodó Ferenc

Csütörtök este – amint a nap festőien alámerült a távolban – a Leveleki-tó partján megnyitották a Nyíregyházával közösen rendezendő UIM-ABP Jet-Ski Európa- és Junior Világbajnokságot. Az első versenynap előtti ünnepélyes eseményt a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport előadása indította, majd dr. Rákóczi Ildikó, Nyíregyháza sportbizottságának elnöke ragadta magához a szót.

Újjáéled a sportág

– Noha nézők nem lehetnek jelen a viadalon, biztos vagyok benne, hogy a versenyzők a csúcson teljesítenek majd, és színvonalas versenyt produkálnak – mondta dr. Rákóczi Ildikó, aki arra buzdította a versenyzőket, hogy később is térjenek vissza Nyíregyházára és a megyébe.

A versenyzők a három nap során összesen tizenhárom Európa-bajnoki és két világbajnoki kategóriában mérik össze a tudásukat.

Dr. Túróczyné dr. Székely Anita, Levelek alpolgármestere kiemelte, büszke, hogy egy ilyen kistelepülés – ahogy ő fogalmazott – egymást követő második évben biztosíthat helyszínt egy ennyire színvonalas versenynek.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő kiemelte, Nyíregyháza megyei jogú város és a néhány ezres kistelepülés, Levelek példamutatóan fogott össze.

– Nagyon örülök annak, hogy megrendezhető ez a verseny, és a sportág az elmúlt nehéz időszak után újraindulhat – ezek már Luca Filibertinek, az UIM Aquabike Bizottság elnökének szavai. – Köszönöm a magyar szövetségnek, a pilótáknak és a szervezőknek, hogy ez megvalósulhat ezen a gyönyörű helyen.

Ha már olimpia és olimpiai láng nincs idén, van helyette Európa-bajnoki láng. A szirénázó motorcsónakon érkezett fáklyát Luca Filiberti adta át Czeller Bélának, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnökének.

Pénteken már döntőznek is

– Köszönöm a versenyzőknek, akik több száz, akár ezer kilométerről is eljöttek – mondta a szövetség elnöke. – Több mint húsz ország mintegy százhúsz versenyzője érkezett, akik remélem, nagyon jó versenyeket fognak vívni. Mindenkinek sikeres és balesetmentes versenyzést kívánok!

Péntek reggeltől tehát kezdődik a viadal, az első napon a Ski GP3, a Ski GP2, a Ski Junior 3.2 és a Runabout GP4/GP4 Ladies kategóriákban már döntőfutamokat is rendeznek. A verseny nézőktől elzárt, de a Magyar Jet-Ski Szövetség Facebook-oldalán bárki élőben követheti az eseményeket.

Program

Péntek

10–12.30: edzés, pole pozíciós versenyek I.

14–17.30: edzés, pole pozíciós versenyek II.

17.30–19.30: döntők 1. futama

Szombat

10–15: döntők 1. futama

15–19: döntők 2. futama

Vasárnap

10–12: döntők 2. futama

12–18.30: döntők 3. futama

19: díjátadó ünnepség

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában