Terített (Művész)asztal, telt házas estek

Az első évad vendége volt Grecsó Krisztián is
Az első évad vendége volt Grecsó Krisztián is - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Remek előadások, ahol a premier egyben a darab halála is.


– A tavaly augusztusban útjára indított, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén – utalt a kezdetekre Kováts Judit nyíregyházi író, az estsorozat ötletadó házigazdája.

– A Művészasztal kuriózum, amelynek különlegességét az adja, hogy kortárs irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotóját színészek, zenészek közreműködésével mutatjuk be, a színpadon életre keltjük az általa létrehozott szöveget. Társulatunk mindig egyetlen estre áll össze, és a produkció is mindig más, a közös bennük az, hogy egyszeriek és megismételhetetlenek. Zenész barátunkat, Karap Zoltánt idézve: „a premier egyben a darab halála”, de úgy gondoljuk, ez is a sorozat egyediségét támasztja alá.

– Évadzárásról lévén szó, csokorba szedtünk néhány adatot – összegzett Kováts Judit. – Öt est, öt vendégművész – Boldizsár Ildikó, Grecsó Krisztián, Tompa Andrea, Dragomán György és Csabai László –, továbbá 18 színész, zenész, táncos, író, költő, főiskolai tanár, és ne felejtkezzünk el a világosítókról, hangosítókról, jegyszedőkről sem, akikkel azért dolgoztunk, hogy az érdeklődőknek – az öt est során összesen több mint ötszáz nézőnek – maradandó élményt nyújtsunk. A Művészasztal kétségtelen siker, úgy a nézőszámot, mint a produkciók fogadtatását illetően; kialakult a törzsközönsége is.

Holle anyótól Solohovig

– Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettem, hogy a mese a felnőtteké is, a Móricz Zsigmond Színház művészei pedig A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be. A második vendéggel Grecsó Krisztián író, költővel Nagy Zsuka költő beszélgetett, a központi téma a család volt. A Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztráltuk a témát, felolvasó színház formájában. A harmadik est vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház című folyóirat főszerkesztője volt, akivel Karádi Zsolt főiskolai tanár beszélgetett, főként a hallgatásról. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című (friss Libri irodalmi díjas) regényének szereplőit idéztük meg a színpadon. A negyedik vendégünket, Dragomán Györgyöt, a számos díjjal kitüntetett írót én faggattam, közben A fehér király és a Máglya című regényéből alkotott jelenetekkel idéztük meg az író alakjait.

Az első évad ötödik, záró estjére Csabai Lászlót és Szindbád a forradalmár című regényének főhősét hívtuk meg, a szerzővel Karádi Zsolt beszélgetett, a közönség pedig a 4524. sz. Ságvári Endre úttörőcsapat Solohov színjátszó körének előadását tekinthette meg – mondta el Kováts Judit, hozzátéve: a sorozat ősszel folytatódik.

KM


Szubjektív

Azért szerettem ezeket az esteket, mert kiderült, hogy a meghívott írók még annál is jobb fejek, mint amilyennek a könyveik alapján gondoltam őket. Alig várom, hogy legyen elég időm Tompa Andrea Omertájára, Boldizsár Ildikónak hála, újra olvasok meséket, megtudtam végre, kiről mintázta Csabai László Szindbádot, így már bele merek vágni a Dragomán-féle Máglya-projektbe, Grecsó Krisztiánt hallgatva pedig nem kérdés többé, miért ő az abszolút kedvenc.

– Száraz Ancsa –
hirdetés