Termékkóstoló, szakmai előadások és workshopok a Nyíregyházi Egyetemen

Akt.:
Tikász László (balra) mangalicából készített ínycsiklandó termékeiből Koleszár Péter is vásárolt
Tikász László (balra) mangalicából készített ínycsiklandó termékeiből Koleszár Péter is vásárolt - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Napjaink mezőgazdaságnak és élelmiszeriparának egyik legfontosabb kérdése az: hogyan állítsunk elő egyre nagyobb mennyiségben a különböző élelmiszereket, termesszünk zöldségeket és gyümölcsöket, készítsünk különféle hústermékeket úgy, hogy azok valóban egészséges legyenek.


Többek közt erre a kérdésre is kereste a választ az a szakmai konferencia és workshop, melyet pénteken rendeztek meg a Nyíregyházi Egyetemen Műszaki és agrártudományi Intézetében.

Dr. Kovács Zoltán rektorhelyettes, az intézet igazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében kiemelte: megyénk adottságaiból fakadóan agrármegye, éppen ezért a jövő központi kérdése és az előrelépés záloga az lesz, az oktatás, a kutatás-fejlesztés meg tud-e majd felelni a változó mezőgazdasági igényeknek, úgy mint az élelmiszer-biztonság és a precíziós mezőgazdaság kérdésköre.

Az esemény társszervezője, a PRIMOM Alapítvány elnöke, Czomba Csaba hozzátette: két éve kötöttek együttműködési megállapodást a Nyíregyházi egyetemmel azzal a céllal, hogy szorosabbá tegyék a gazdaság és a tudomány kapcsolatát, erősítsék a megyei agrár-innovációs potenciált.

– Alapítványunk elkötelezett abban, hogy ösztönözzük a megyei fogyasztókat a helyi termékek megvásárlására, a mai konferencia és az ezzel párhuzamos termékbemutatók is ezt a célt szolgálják – fogalmazott Czomba Csaba, aki szerint ez a rendezvény remek lehetőség arra, hogy a helyi termelők és a fogyasztók találkozzanak és megismerhessék egymás igényeit.

Bróker volt, majd váltott

Tikász László mangalicából készített ínycsiklandó termékeit (szalonna, kolbász, tepertő) igyekezett népszerűsíteni a Nyíregyházi Egyetemen. Mint az lapunknak elmondta: sokáig brókerként dolgozott, a felesége szociális munkásnak tanult, azaz sokáig semmi közük nem volt a mezőgazdasághoz és az állattenyésztéshez, ám végül vettek egy tanyát és áttértek az önellátásra.

– Néhány éve kiköltöztünk Nyíregyháza mellé Újtelekbokorba. Kétszáz mangalicát tartunk, magunknak vágjuk és helyben fel is dolgozzuk őket. A tartásuk módja miatt egészségesebb az így készült kolbász vagy szalonna, hiszen mi nem tápot meg szóját adunk a malacnak, hanem kukoricát. Igaz, nem hízik meg fél év alatt, de mint mondtam, sokkal egészségesebb lesz így feldolgozott hús vagy húskészítmény – mondta Tikász László, aki tagja a Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének is.

– Minél több helyen igyekszem ott lenni, járunk falu- és pálinkanapokra is, de az ehhez hasonló szakmai rendezvényeken is képviseltetjük magunkat – emelte ki a mangalicatenyésztő, akitől megkérdeztük: nem tart-e a sertéspestis elterjedésétől?

– Minden ide vonatkozó előírást betartunk, kezdve az állat-egészségügyi szabályoktól egészen addig, hogy megerősített kerítéssel védjük a malacok másfél hektáros területét. Sőt, már látogatót sem fogadok a tanyán. Régebben előfordult, hogy egy-egy ismerősöm elhozta hozzám a külföldi barátait, akiket persze végigvezettem a birtokon. Ma már nincs ez így, hiszen jobb félni, mint megijedni – tette hozzá Tikász László.

Kökényessy György a megye határon túlról, Sátoraljaújhelyről érkezett és a vegyszermentesen termesztett fűszereiből készített szárított fűszer-gyógynövényeit népszerűsítette.

– Mindegyik jó valami nyavalyára, legyen az hasmenés vagy gyomorrontás. Ez nem biotermék, mert nagyon szigorú szakmai követelményeknek kellene megfelelnem, de ezeknek jelenleg nem tudok – mondta lapunknak Kökényessy György, aki szerint ennek ellenére egyre népszerűbb a biogazdálkodás mind a termelők, de még inkább a fogyasztók körében.

Bio „üzemmódban”

A termékbemutatókkal párhuzamosan szakmai előadásokat is meghallgathattak a szakemberek. Ezeken szó esett arról is, hogyan is lehet átállítani gazdaságunkat bio „üzemmódra”. Ehhez a Biokontroll Hungária Kft.-vel kell szerződést kötni, illetve több szakmai előírásnak is meg kell felelni, úgy mint az ökológiai jogszabályok ismerete, megfelelő agrotechnikai háttér, a biotermesztésre alkalmas mezőgazdasági terület.

– Ha ezek rendben vannak, a gazda kézhez kap egy minősítő tanúsítványt, ám még ekkor sem dőlhet hátra, hiszen a Biokontroll Hungária Kft. folyamatos ellenőrzést végez a tanúsítvány kiállítása után is az ökológiai gazdálkodás szakszerűségéről – emelte ki Sira Szabolcs, a cég egyik ellenőre.

Nemzetközi kapcsolatok

Dr. Vigh Szabolcs, a Nyíregyházi Egyetem oktatója egy nemrégiben véget ért kutatás eredményeit ismertette, mely alátámasztotta a különböző biotermékek (alma, szilva, brokkoli) pozitív élettani hatásait. Mészáros Éva röviden bemutatta az Enterprise Europe Network nyíregyházi irodájának munkáját, az előadásából kiderült: a szervezet a megyei kis- és középvállalkozásoknak segít abban, hogy kiléphessenek a nemzetközi piacra és külföldi partnerekre találjanak. A megyei kereskedelmi és iparkamara égisze alatt működő Modern Vállalkozások Programjáról Tamás Szilárd beszélt és megerősítette: a mai világban az agrárium szereplőinek is lépést kell tartaniuk a számítástechnika és az infokommunikáció rohamos fejlődésével, kiemelve azt, hogy a precíziós mezőgazdaság egyre nagyobb teret nyer az ágazaton belül is.

– TG –
hirdetés