Termésmentő párlatfőzés

Termésmentő párlatfőzés
A saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat után nem kell adót fizetni.

Mától hatályosak a pálinkafőzésre vonatkozó rendelkezések, amelyet az Országgyűlés szavazott meg a jövedéki  törvény módosításával. A kistermelő a saját gyümölcséből vagy a kipréselt szőlő törkölyéből legálisan pálinkát főzhet, de vannak korlátok és feltételek.

Mit jelent a szabad párlatfőzés lehetősége? – tette fel a kérdést lapunk a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A válasz szerint azt, hogy a magánszemélyek nemcsak bérfőzésben, hanem saját desztillálóberendezéssel, adóraktári engedély nélkül is előállíthatnak pálinkát. A kizárólag gyümölcsből készíthető párlat vásárolt és saját termésből is előállítható. A magáncélra készülő főzést nem kell bejelenteni a Vám- és Pénzügyőrségnek, és a berendezést sem kell nyilvántartásba vetetni. Gyümölcspárlatot előállíthat minden 18. életévét betöltött természetes személy saját tulajdonú gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból (cefréből).

A magánfőzést három nappal előre csak azoknak kell bejelenteni, akik 50 liter párlatnál többet főznek, és kereskedni akarnak a pálinkával. A magánfőző desztillálóberendezés birtoklásához nem kell vámhatósági engedély.

Az ünnepek kelléke

– A pálinkafőzés nem véletlenül terjedt el hazánkban, fontos szerepet játszott a paraszti gazdálkodásra jellemző takarékosságban és gazdaságosságban. A falusiak arra törekedtek, hogy ne vesszen kárba az elhullott gyümölcs, hogy tiszta legyen a portájuk, és nem utolsó sorban arra, hogy olcsón állítsák elő a pálinkát, amit saját szükségletre, szomszédok, barátok, vendégek kínálására használtak. Vidéken a pálinkafogyasztás ma is az emberi élet fordulóihoz (születés, keresztelő, lakodalom, temetés), vagy az esztendő ünnepeihez kötődik – indokolta az engedményeket dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot – tette hozzá a tárcavezető –, hogy a hatóság a kisembereket zaklatja a pálinkafőzés miatt, ugyanakkor a milliós, milliárdos kárt okozó bor- és szeszpancsolók tevékenysége fölött szemet huny. Saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, a készüléket (100 liter alatt) nem kell engedélyeztetni.

Ha valaki el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, erre is van lehetősége, de csak saját gazdaság keretein belül folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálhatja az italt.

– Nyéki Zsolt –








hirdetés