Természetközelibb megoldásokkal

Festéskor figyeljünk arra, milyen alapanyagot használunk!
Festéskor figyeljünk arra, milyen alapanyagot használunk! - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A lakás légtere sok esetben szennyezettebb, mint a nagyvárosi levegő.

A statisztikák szerint életünk 90 százalékát mesterséges terekben töltjük. Ebben természetesen benne van az az idő, amíg a lakásunkban tartózkodunk, de persze az is, amikor a munkahelyünkön, iskolában vagy boltban vagyunk. Míg a kinti levegő minőségéről gyakran beszélünk – lehet olvasni a szmogról, légszennyezettségről –, a beltériről csak keveset tudunk. Pedig az eredmények cseppet sem szívderítőek: az erre irányuló mérések azt mutatták ki, hogy a lakásunk levegője sok esetben szennyezettebb, mint a nagyvárosi – hívja fel a figyelmet a hazipatika.com oldal.

Kipárolgó vegyszerek

A belső levegő minőségét több dolog is meghatározhatja: a lakásunkban használt építőanyagokból kipárolgó kemikáliáktól kezdve, a takarításhoz használt szerek térbe kerülő szermaradványain át egészen a légfrissítőkig, szintetikus illatokat tartalmazó szobaillatosítókig, illatgyertyákig.

Arra, hogy a lakás, ház milyen anyagokból épült, visszamenőleg már nem sok hatásunk lehet. Annyit érdemes megfontolni, hogy ha felújítunk, festünk, akkor a festékek, alapanyagok közül is válasszuk a természetközelibb megoldásokat, a jó levegőminőség szempontjából is átgondolt anyagokat.

Befolyásolhatja az egészséget

Amit még tehetünk, hogy az összes többi lehetséges „levegőrontó” anyagot minimalizáljuk a háztartásunkban, hiszen a rossz levegő befolyásolhatja az egészségi állapotunkat, immunrendszerünket. Főleg a téli időszakban, amikor még inkább a négy fal közé szorulunk, érdemes jobban odafigyelni a beltéri levegőre. Jó hír, hogy bizonyos illóolajokkal a télen oly intenzíven megjelenő vírusos megbetegedések ellen is felvehetjük a kesztyűt.

HBN
hirdetés