Terrorizmus – AI: a tervezett jogszabály-módosítások túl nagy hatalmat adnának a kormánynak

Budapest – Az Amnesty International (AI) szerint a kormány számára az emberi jogok széleskörű korlátozását lehetővé tevő terrorellenes intézkedések bevezetésére ad lehetőséget az alaptörvény, a rendőrségi törvény, a nemzetbiztonsági szolgálatokról, valamint a honvédelemről szóló törvények tervezett módosítása.

A jogvédő szervezet szerdán, az MTI-nek küldött közleményében felidézte, az eredeti javaslatokból “a leginkább problematikus intézkedések közül néhány” kikerült, az alaptörvény és a többi jogszabály legfrissebb verziója “még mindig a terrorveszélyhelyzet egy igen homályos és túlzottan széleskörű koncepcióján alapul”.

A közleményben az AI különösen aggasztónak nevezte, hogy a terrorveszélyhelyzet fogalma nincs elég pontosan meghatározva. Mint írták, a törvénycsomag arra is lehetőséget adna, hogy a katonák az erőszakos cselekmények elleni fellépésük során fegyvert használjanak, de az AI szerint ez sértené a nemzetközi előírásokat.

A terrorveszélyhelyzet bevezetése lényegében azt eredményezné, hogy Magyarország különleges jogrendet vezetne be, amelyet “kihasználva az emberi jogi kötelezettségeit sértő kivételes intézkedéseket hajtana végre” – szögezte le az AI.

Az AI közleményében az áll, hogy a javasolt hatodik alaptörvény-módosítás és a kapcsolódó törvénycsomag jelenlegi formájában annyira tágan értelmezhető és homályos, hogy “nem felel meg a nemzetközi emberi jogi előírásoknak”.

A jogvédő szervezet szerint a nem pontosan körülhatárolt törvények lehetőséget adnak az önkényes jogalkalmazásra és a visszaélésekre, az AI ezért felszólítja a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák, a terrorizmus elleni küzdelmet célzó módosítások teljes összhangban legyenek Magyarország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel.

– MTI –
hirdetés