Terrorizmus – Belga hatóságok: az Iszlám Állam újabb fegyvereseket küldött Belgiumba

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: wsj.com
Brüsszel – A belga hatóságok értesülései szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet újabb fegyvereseket küldött Európába, azon belül is Belgiumba – közölte keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Paul Van Tigchelt, a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) vezetője.

A belga belügyminisztérium alá tartozó testület igazgatója hozzátette, a terrorkészültség szintjén nem változtatnak, továbbra is hármas szinten marad az egész országban. A hármas olyan szint, amely azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, “lehetséges, és valószínű” terrortámadás.

Van Tigchelt kijelentette, “intenzív nyomozást folytattak és komoly előrelépés történt” a márciusi merényletek óta eltelt időben, a “veszély azonban nem múlt el”.

Számos jel arra mutat, hogy a jelenleg Szíriában harcoló terroristák közül többen vissza akarnak térni Európába, hogy merényleteket kövessenek el – tette hozzá.

Az OCAM vezetője a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott további tájékoztatást az esetlegesen merényletre készülő dzsihadistákról.

A sajtóértekezleten Alain Lefevre, a belga belügyi válságközpont vezetője arról beszélt, hogy megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Fokozták a biztonságot egyebek mellett az ország repülőterein és pályaudvarain, valamint a nukleáris létesítményekben és a tömegközlekedési eszközökön is.

A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott március 22-i brüsszeli merényletekben harminckét ember vesztette életét.

– MTI –
hirdetés