Terrorizmus – Őrizetbe vettek egy radikalizálódott volt katonát egy francia katonai létesítmény közelében

Párizs – Őrizetbe vettek egy radikalizálódás miatt nyilvántartott volt francia katonát péntek reggel egy katonai létesítmény közelében a normandiai Evreux-ben, mintegy száz kilométerre Párizstól – közölték rendőrségi források. A bázis közelében a nap folyamán fegyvereket találtak a hatóságok.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Az előállítás két nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt történt, amelyet a fokozott terrorfenyegetettség miatt mintegy 50 ezer rendőr és csendőr biztosít.

A források szerint éjfél körül gyanús gépkocsit észleltek a katonai létesítménynél. A jármű tulajdonosa egy 34 éves volt katona, akit iszlamista radikalizmus miatt 2014 óta megfigyelés alatt tartanak a titkosszolgálatok. A férfi ellen azonnal körözést adtak ki, s hajnali 5 órakor előállították a katonai bázis közelében. Később egy légpuskát, két revolvert és töltényeket is találtak a hatóságok a bázistól nem messze, a labilis idegállapotúnak tartott gyanúsított gépkocsijában pedig egy Koránt fedeztek fel.

A nyomozók elsőként azt szeretnék megállapítani, hogy a gyanúsított milyen okból volt a helyszínen, illetve szándékában állt-e erőszakos cselekményt végrehajtani vagy csak előkészített egy későbbi időpontra tervezett akciót.

– MTI –
hirdetés