Térségünk festői szépségét „ecsetelték” a művészek

Gergely Csaba, Veczán Emese csellóművész és dr. Vitéz Ferenc a Szatmár AMI-ban rendezett zárókiállításon
Gergely Csaba, Veczán Emese csellóművész és dr. Vitéz Ferenc a Szatmár AMI-ban rendezett zárókiállításon - © Fotó: Balkánszky Viktor
Mátészalka – A megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága – hangsúlyozta az elnök.

A III. Szalka Tárlat záró kiállításával fejeződött be a Fülöp Sándor festőművész emlékére megrendezett II. Szatmári Művésztelep alkotótábora.

– Impresszióban gazdag egy hét telt el július 28-ától augusztus 4-éig az alkotóműhelyben, amely Szatmár megye és Mátészalka művészi fényességét hivatott bemutatni. A festő- és iparművészek csodálatos alkotásokon keresztül tárták fel térségünk szépségét, ha úgy tetszik, Isten fényét – értékelt a zárórendezvényen Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.

Kiemelte: fontos megőriznünk az identitásunkat, a kereszténységünket, a magyar művészi mivoltunkat, mert a megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága.

Tudomány és művészet

Dr. Stonawski Tamás festőművész, művészeti vezető alkotóként kalauzolta a megjelenteket, a festészet nyelvén bemutatva a szatmári világ csodáit.

Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere Isten fényéről mesélt, amely beragyogja az életünket, és a földi értelemben vett fényről mint a település jelképéről, nem véletlenül, hiszen a mai Magyarországon elsőként, 1888-ban Mátészalkán gyulladt fel elsőként az elektromos közvilágítás és az első villamosított lakóház is itt volt.

fulop-istvan-a-magyarsagunk-ertekere-es-Fülöp István a magyarságunk értékére és szépségére világított rá. | Fotó: Balkánszky Viktor

Dr. Vitéz Ferenc irodalmár, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető docense a tárlat kapcsán az alkotások „találkozását” emelte ki a tudomány és a művészet területén.

– A fény láthatóan összeköti a transzcendentális világot a látható világgal. A kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtése kötelessége a településeknek, hiszen elengedhetetlen lesz a korszak elemzéséhez – szólt a jövő nemzedékéhez is.

Isten a legnagyobb alkotó

– Hála és köszönet a nagy Alkotónak az emberi művé­sze­t­ért, amellyel gazdagodhat minden ember, érzelmileg és lelkileg egyaránt. Soli Deo Gloria! – zárta értékelését Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.

KM
hirdetés