Tervezzünk sziklakertet!

Évekkel ezelőtt nagyon nehezen lehetett sziklakerti növényeket beszerezni, de napjainkban minden faiskolai lerakatban bőséges választékban kaphatók hazai termesztésű sziklakerti évelők, törpecserjék és törpefenyők.

A kis növésű fenyők egész évben díszítik a kertet, de érdemes úgy összeválogatni őket, hogy legyen köztük gömb alakú, oszlopos és terülő alakzatú, egy-egy magas törzsre oltott példány sárga, zöld és ezüst színekben.

A virágzó növényeket úgy tanácsos kiválasztani, hogy márciustól szeptemberig mindig nyíljon valami a kertünkben.

Az alpesi és sziklakerti növényeket általában kis konténerekben szaporítják, ezért bármikor ültethetők. A földbe került kis élőlényt gondosan öntözni és gyomtalanítani kell, a gyomnövényeket kézzel kell kihúzni. A későbbiekben a növényzet elhalt részeit metszőollóval óvatosan le kell vágni, nehogy rothadást okozzanak.

A sziklakerti növénykéket lassú növekedésük miatt nem szükséges metszeni, de az erőteljesen terjeszkedő egyedeket tavasszal érdemes visszavágni.

Ha szeretettel gondozzuk kis sziklakertünket, hasonló érzés fog el bennünket, mint amikor a természetet járva hegyvidéki kirándulásainkon rácsodálkozunk egy-egy növényre, amint a meredek sziklafalban, mostoha körülmények között virítanak egy-egy repedésben. Ilyen varázslatra csak az ezerarcú természet képes.

– Klement Zoltánné –
hirdetés