Testvérvárosi szerződés Harbinnal

Testvérvárosi szerződés Harbinnal
A kínaiak hamarosan befektetőként is megjelenhetnek nálunk, akár Nyíregyházán is.

Hazaérkezett Kínából az a nyíregyházi küldöttség, amely június 13 -21 között a XVII. Harbini Nemzetközi Kiállítás és Vásáron vett részt.

Lendvai István üzletember elmondta, hogy a magyar delegáció négy felajánlást tett a 3,5 milliós kínai városnak: a Nyíregyházi Főiskola agrár intézete csereoktatást vállal a harbini egyetemmel, átadjuk nekik Nyíregyházán kifejlesztett egészségügyi multimédiás rendszert, és a kulturális kapcsolatok erősítése érdekében a közeljövőben fellép Harbinban a Cantemus Kórus, míg kínai néptáncosok érkeznek majd Nyíregyházára.

Csabai Lászlóné polgármester, a delegáció vezetője bejelentette, hogy a két város testvérvárosi kapcsolatra lép. A Kínában látottak alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a kínai tőke hamarosan megjelenik Nyíregyházán.

Partnerváros a távol-keletről

Sokat tanulhatnánk a kínai várostól, például a munka és a természet megbecsülését.

Testvérvárosi kapcsolatra lép Nyíregyháza és a kínai 3,5 milliós járási székhely, Harbin. Erről írt alá megállapodást a múlt héten a távol-keleti város nemzetközi vásárára látogató magyar küldöttség a vendéglátókkal.

– Harbin az elmúlt néhány évben igazi világváros lett, szinte az egyik pillanatról a másikra – mesélte Lendvai István üzletember, aki közel egy évtizede

munkálkodik a magyar-kínai kapcsolatokon. – A városban ottjártunkkor is ötven óriásdaru dolgozott egyidőben. Európai ember számára szinte felfoghatatlan a fejlődés. Az építkezések mellett a környezetre is figyelnek: az elmúlt években 3 millió fát (!) ültettek, jártunk például egy mókusligetben is, ahová mesterségesen telepítették be az állatokat.

Csabai Lászlóné polgármester, a delegáció vezetője elmondta, hogy a mérhetetlen fejlődés mellett a kínaiak mentalitása ragadta meg: Harbinban mindenki bizakodó, és magáévá tette azt a szemléletet, hogy a saját sorsáért elsősorban ő maga a felelős. Meglepő volt ugyanakkor, hogy a hihetetlen fejlődés ellenére gyakorlatilag nem működik szociális ellátórendszer a városban. Ebben ők tanulhatnának tőlünk.
hirdetés