SZON - Kultúra

2015.02.04. 09:43

A Paddington rekordbevételhez segítette a brit filmipart

London, 2015. február 3., kedd (MTI) - A brit produkciók tavaly 16 százalékos rekordmagasságba tornászták fel piaci részesedésüket a nagy-britanniai mozik teljes jegybevételből - ismertette a Brit Filmintézet kedden közzétett jelentése.

London, 2015. február 3., kedd (MTI) - A brit produkciók tavaly 16 százalékos rekordmagasságba tornászták fel piaci részesedésüket a nagy-britanniai mozik teljes jegybevételből - ismertette a Brit Filmintézet kedden közzétett jelentése.

A közönség tódult a Paddington című mackótörténetre, a The Inbetweeners 2 című vígjátékra és a Mr. Turner című, Mike Leigh rendezésében készült életrajzi filmje. A független brit produkciók a teljes angliai mozijegybevétel 16 százalékát hozták, ami a valaha elért legmagasabb piaci részesedés.

A legnagyobb bevételű független brit film a Paddington volt: több mint 34 millió fontért (csaknem 14 milliárd forintért) váltottak rá jegyet a nézők, ezzel a Peruból érkezett narancslekvár-imádó medvéről forgatott családi film a harmadik helyet foglalta el a legnézettebb filmek tavalyi toplistáján.

Az első helyen Peter Jackson A hobbit: Az öt sereg csatája című filmje végzett: 40,3 millió fontos jegyeladással. A második legnézettebb filmre, A Lego-kalandra 34,3 millió fontért váltottak belépőt a nézők. A Paddington mögött a negyedik és ötödik helyet az Inbetweeners 2. és A majmok bolygója: Forradalom szerezte meg szintén 30-30 millió font feletti bevétellel - idézte az adatokat a The Daily Telegraph.

Idén a brit filmgyártás a Meryl Streeppel forgatott Suffragette, a népszerű tévésorozat nyomán született Shaun, a bárány és Az ifjúság végrendelete című első világháborús memoár bemutatójával várja majd a közönséget a filmszínházakban.

Az Egyesült Királyságban készül filmprodukciók 1,4 milliárd fontos (600 milliárd forintos) rekordbevételt hoztak az országnak 2014-ben, ami az előző évhez képest 35 százalékos emelkedést mutat. A BFI szerint a húsz évre visszamenőleg követhető statisztikák alapján ez az adat szintén rekordnak számít.

Tavaly 36 nagyszabású produkció készült Angliában, köztük a Star Wars: VII. rész, a Mission: Impossible 5, a Bosszúállók: Ultron kora, az Alice Csodaországban 2. és a Spectre című James Bond-film.

Az országnak komoly bevétele származott számos olyan Nagy-Britanniában forgatott tévésorozatból, mint a Downton Abbey vagy a Thomas Cromwell felemelkedéséről szóló Wolf Hall.

A brit kormány a közelmúltban könnyített a filmipar adóterhein: a 20 millió font felett költő produkciók akár 25 százalékos kedvezményt is kaphatnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!