Tevékenyen az értékekért

Tevékenyen az értékekért
2003-ban alakult Hajdúnánáson a Ligetszépe Természetbarát Egyesület. A szervezet három nagyobb tevékenységi körben végzi feladatait. A természet- és környezetvédelmen túl alapelveinek része a hely- és honismeret elsajátítása és továbbadása, valamint a szabadidő-sportok népszerűsítése.

Az egyesület tagjai között igen sok az általános- és középiskolás fiatal, hisz célcsoportként leginkább e korosztály szerepel a szervezet programjában. Az egyesület elnöke, Szólláth Zoltán elmondta, hogy ezek a gyermekek még formálhatóak, és kellő odafigyeléssel e  nemzedék talán érzékenyebb lesz azokra az emberi és környezeti problémákra, amelyek a mai felnőtt generációt nem érintik meg. Az ifjúságon túl számos helyi pedagógus és több „nagycsalád” is tagja a szerveződésnek.

A ligetszépék feladatai sokrétűek. Az  egyesület egyik kiemelt időszakos tevékenysége a helyi régészeti ásatások támogatása mind  munkában, mind a szervezésben. Ennek kapcsán tavaly képeslapot is adott ki a szervezet, és az árusításából befolyt összeget a feltárások segítésére ajánlotta. A város külső részén lévő „Ligetben”- melynek neve elárulja mivoltát- igen gyakran rendeznek a tagok hulladékgyűjtési akciót.

Emellett bekapcsolódtak programok szervezésébe is, a művelődési központtal közösen idén harmadik alkalommal rendezik meg a  „Szent Iván Éjt”. A természet szeretete az óváson és a rá való figyelésen, valamint az értékrend átruházásán túl kerékpáros és buszos kirándulásokban is megnyilvánul. A  gondosan megválasztott úti célok, a tartalmas együttlétek mind részei az egyesület életének.

A szervezet két kiadvánnyal büszkélkedhet. A tagok tollából születtek a – sajátos növényviláguk és történelmi múltjuk miatt fokozottan védett kunhalmokat bemutató- Halmok Hajdúnánáson, és a -város és közvetlen környezetének természeti értékeit felvonultató -  Hajdúnánás zöld szemmel című munkák. Jelenleg új, képes kiadvány készül Séta az egykori Hajdúnánáson címmel.
hirdetés