Téveszmék: kinek szabad hűtlenkedni?

Akt.:
Még mindig működnek azok a téveszmék, hogy az „igazi férfi” domináns, hódító, és minden nő őt akarja
Még mindig működnek azok a téveszmék, hogy az „igazi férfi” domináns, hódító, és minden nő őt akarja - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szakember szerint a férfi is vágyik több figyelemre, elismerésre, és a nő is kívánhat hódítást, újdonságot.

Mindannyian tudjuk, hogy a hűtlenséggel bűnbe esünk. Sokan úgy vélik, hogy már a gondolatbeli megcsalás is vétek, amiről szintén beszélnünk kell a párunkkal. Természetesen vannak szabadabb gondolkodású egyének, akik eltérő értékeket vallanak és követnek, mégis a legtöbb ember úgy véli: a megcsalás megbocsáthatatlan, na de vajon mindkét fél részéről?

Nem önmagában a megcsalás okozza a problémákat, hanem a hozzá kapcsolt elméletek, elvek, téveszmék.” Lévai Lívia

Elméletek, végletek

Lévai Lívia párkapcsolati tanácsadó megállapítása az, hogy még mindig működnek azok a téveszmék, hogy az „igazi férfi” domináns, hódító, és minden nő őt akarja. Ha esetleg nem szimpatizál a hölgy vele, akkor is megszerzi magának, mert képes rá. A több skalp nagyobb büszkeséget, igazibb férfiasságot jelent. – Ezzel szemben a „valódi nő” feladata egészen más: ő a családi tűz őrzője, a gyerekek gondozója. Mindemellett a férfi gondozója is egyben. Ha bűnbe esik, mindezt kockáztatja a hűtlenséggel, hiszen terhesség, szerelem, családszakadás lehet a következménye.

Ezek az „előírások” szerencsére már eltűnőben vannak. Az emberi tulajdonságok nem nemhez kötöttek, tehát egy nő is vezethet céget, míg a férje otthon lehet gyesen. Ugyanakkor létezik egy másik nézet, ami szintén megdőlt: a férfi önálló, domináns, fölérendelt, vannak vágyai, és jogában áll teljesíteni azokat. Hűtlensége ezáltal összhangban van a szerepével. Tetejébe a nő önállótlan, alárendelődő, behódoló; a családdal foglalkozáson túl nem vágyik sem karrierre, sem más férfiakra – taglalta meglátásait a szakértő.

Testi örömök

Annyiféle sztereotípia vesz minket körül, folyamatosan meg kell felelnünk a társadalmi elveknek. Még akkor is, ha teljesen eltér a véleményünk, be akarunk állni a sorba, sokszor ez emészt fel bennünket. Hagyjuk magunkat befolyásolni, engedünk mások véleményének: ne okold magad, hagyd rá, hiszen férfiből van! – mégis, miért kellene fejet hajtani a hűtlenségnek?

– Hogy mit gondolunk a megcsalásról, mennyire is érezzük bűnnek, részben neveltetés kérdése. Életünkben számtalan hatás ér minket; láthatunk példát a sokféleségre és kivételekre, bármiről is van szó. Tehát mindenki hall „szabad kapcsolatról”, szivárványcsaládról, feminizmusról, a Pride-felvonulásról. Azonban könnyebb ítélkezni, mint gondolkodni, és megismerni a háttérelméleteket, valódi emberi érzéseket, életeket. Világunkban a női és férfi szerepek valóban megfigyelhetők. Leírásuk azonban nem tekinthető előírásnak, hiszen minden ember és minden kapcsolat egyedi.

A férfiak inkább a testi örömök miatt lépnek félre. Újra vadászni, hódítani szeretnének, örülnek a felfedezésnek és az újdonságnak. A nők a „lelkizést” szokták hiányolni a kapcsolatból, az udvarlást, odafigyelést, tiszteletet. A pár gyakran belefásul a mindennapokba, és a hiányt érzik, de a saját felelősségüket már kevésbé kutatják, látják be. Néha a férfi is vágyik több figyelemre, elismerésre; és a nő is vágyhat hódításra, újdonságra. A különbségek eltűnőben vannak, ahogy a férfi-női szerepek alól felszabadulunk. Másik ok a félrelépésre az lehet, hogy egyetlen ember nem tudja minden vágyunkat és kíváncsiságunkat kielégíteni. Ez lehetetlen, teljesíthetetlen küldetés. Hiszen nem tudunk kibújni a bőrünkből. Jól működő kapcsolatokban nem is várják el ezt egymástól az emberek – hangsúlyozta.

Önbizalom-romboló

A megcsalás feldolgozása egyéntől függ, akadnak olyanok, akik nem tudják utána elképzelni a közös életet. Viszont sokaknál az érzelem is döntő, a fájdalom, megalázás hatására sem tudják elengedni a kedvesüket. Nyilván nem vagyunk egyformák, a hűtlenség jelentése egyénenként változó, mégis abban egyetérthetünk, hogy önbizalom romboló hatása van, emellett rávilágít arra, valami nagyon nem működik a párkapcsolatunkban. A szakértő szerint annak a félnek kevésbé nyomasztó, amelyikük reálisabban látta a kapcsolatukat, az könnyebben fel tudja dolgozni a hűtlenséget, hiszen nagy valószínűséggel voltak előjelei a megcsalásnak. Beszélgettek kalandvágyról, egy harmadik felbukkanásáról és a lehetséges kimenetelekről. Egyre több pár meg tud beszélni intimebb dolgokat is, míg másoknak elképzelhetetlen, hogy nem monogám gondolatait, érzéseit őszintén vállalja a párja előtt.

Kapcsolat, bizalom

– Aki nem látja az előjeleket, azt villámcsapásként éri a hír, vagy a látvány, hogy megcsalja a párja. A hirtelen dolgok sokkolóak lehetnek, és feldolgozni is nehezebb. Ha a hűtlenség valakinek a világvégét jelenti, az azt gondolja, hogy romba dőlne az élete (párkapcsolata, önbizalma, énképe, másokba vetett bizalma). Egy ilyen hozzáállású embert nagyon a padlóra küld egy megcsalás. A teljes feldolgozás pedig hosszú folyamat. Azonban kiemelném, hogy nem önmagában a megcsalás okozza a problémákat, hanem a hozzá kapcsolt elméletek, elvek, esetleges téveszmék. Az a fél dolgozhatja fel könnyebben a traumát, amelyik tud segítséget kérni, vagy önismeretben jobban áll. Nehezebben az, aki nem látja, hogy ő mivel járult hozzá a „megcsalatottságához”. A kapcsolatok nagyon kis százalékában hibás csak az egyik fél. Amelyik kapcsolatban megcsalás történik, ott általában hiányzik az őszinte beszélgetés, elfogadás, megoldások keresése.

Ha a megcsalt fél erős függésben van a társától, és nem egészen önálló, akkor sokkal nagyobb a trauma, amit elszenved; ennek feldolgozása is tovább tart. Az is kérdés, hogy a kapcsolatra milyen hatást gyakorol a megcsalás. Vajon vége lesz, vagy ráeszmél mindkét fél, hogy valamit másképp, jobban kell csinálniuk? – Tapasztalataim alapján a traumával így vagy úgy, de szembe kell nézni, hogy feldolgozzuk, és ne csak besöpörjük a „szőnyeg alá”, mert az megmérgezi a jövőbeli kapcsolatainkat, bizalmunkat – mondta végül.

– Nagy Emese –


USA - Rengeteg olyan párost láttunk már a tévéképernyőn és a mozivásznon, akik között valósággal szikrázott a levegő, ilyenkor pedig megfordult a fejünkben, hogy ez talán nem csak a remek színészi játéknak köszönhető. Sok esetben be is igazolódott a gyanúnk: a következő színészpárok szerelme a bizon...

Ha kialakul egy igaz barátság, nem szabad megszakítani mások véleménye, akarata miatt
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - „Ha a szerelem elmúlik, és a párkapcsolat véget ér, a barátság akkor is megmaradhat.” Mindannyian elképzelünk egy idilli életet, világot magunk köré, talán már gyermekkorunkban megálmodjuk az igazit, de az idő elteltével változnak az igényeink. Gyermekként hajhúzo...

Kedves uraim, íme, lehet tanulni ettől a kisfiútól! Ugyan melyik hölgy ne vágyna egy ilyen érzelmes vallomásra? Forrás: ripost.hu [related-post post_id="3694068"] [related-post post_id="3655107"]
hirdetés