Ötezer tonnás tároló Bajomban – támogatással

Ötezer tonnás tároló Bajomban – támogatással
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében épült silók ünnepélyes átadására május 31-én került sor. Az átadáson részt vett: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a megyei Földművelésügyi Hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Sárréti Kistérségi Társulás képviselője, valamint a térség országgyűlési képviselője.

B. Csák Imre, az agrárcég elnöke röviden bemutatta a jelenlévőknek az egykori termelőszövetkezet történelmét, melyből kiderült, hogy a kárpótlások előtt 4 ezer 500 hektáron gazdálkodtak, majd a megmaradt 3 ezernek még közel egynegyedét személyes földhasználatba adták helyi őstermelőknek, megteremtve ezzel az integráció alapjait. A jelenről szólva elhangzott, hogy támogatások nélkül nehéz a növénytermesztést gazdaságosan végezni. Ugyanakkor veszélyes a dotációra alapozni egy gazdaság működését.

Hőérzékelők a minőségért

A Biharnagybajomi “Dózsa” Agrár Zártkörű Részvénytársaság mintegy 140 millió forintos beruházásához 40 százalékos támogatást nyert az első Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programján. A nagyrábéi útfélen már messziről csillogó öt fémtorony önmagában is impozáns látvány, s csupán a közvetlen közelében érzékelhető mekkorák is azok. A korszerű technológiával működő silók egyik fontos jellemzője, hogy a cellánként beépített összesen 15 mérési pont segítségével a szemes termény minősége és mennyisége könnyebben megőrizhető. Hiszen az érzékelők jelzik a hőmérséklet esetleges emelkedését, melyeknek hatására működésbe lép a nagy teljesítményű főventilátor, hogy korrigálja az eltérést. Az üzemet – felavatása után – Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára indította el jelképesen.

 

Az elmúlt éveket tekintve dinamikusan fejlesztenek, hogy talpon tudjanak maradni. Sajnos még így sem sikerül a közel 170 dolgozónak a végzett munka mennyiségének és minőségének megfelelő keresetet biztosítani. Ám eltökéltségüket mi sem jelzi jobban, minthogy már Románia felé is terjeszkednek, illetve két beszerzési és értékesítési csoportot is összetartanak, s segíti azok működését.

Fejlesztéssorozat

Az 55 millió forinttal támogatott terménytároló silótelep építése nem csupán egy projekt befejezése, hanem egy fejlesztési sorozat lezárása, hiszen az elmúlt években számos fejlesztési beruházást tudott megvalósítani a menedzsment különféle agrártámogatási források és koncepciók felhasználásával. Így újíthatták fel a takarmánykeverő üzemet, építhettek gabonatisztítót és modern hídmérleget, de építettek öt kilométer utat, s vásároltak cukorrépa-betakarító gépet is.

Az ötleteknek azonban ezután sem lesznek híján, hiszen a közeli tervek között szerepel a terményszárító cseréje, új fejőház építése, a műszaki korszerűsítés folytatása, illetve új feltáró utak építése is.

– M. L. –
hirdetés