Hajdú-Bihar

2013.05.13. 11:13

Több ápolóra lesz szükség

Debrecen, Nyíregyháza - A migráció és az európai társadalom elöregedése is komoly kihívást jelent.

Debrecen, Nyíregyháza - A migráció és az európai társadalom elöregedése is komoly kihívást jelent. - Az ápolás területén a migrációs folyamatok következtében egész Európában aktuálissá vált az úgynevezett interkulturálitás: ez nem jelenti, hogy más beavatkozásokat végeznek el az ápolók, ám tisztában kell lenniük azzal, hogy a beteg honnan, milyen kultúrából származik, milyen vallási közösséghez tartozik. Ehhez kell hozzáigazítani az ápolási tervet - mondta a Naplónak dr. Fábián Gergely, a DE Egészségtudományi Karának dékánja.

Az intézmény ezen a héten nemzetközi ápolástudományi konferenciának ad otthont Nyíregyházán.

- Komoly kihívást jelent a szakma számára az is, hogy Európai előrejelzések szerint a következő néhány évben 25 százalékkal növekszik az idősgondozás területén alkalmazott szakemberek iránti igény. Hazánkban azonban már ma is sok beteg jut egy ápolóra, akiknek így kevés idejük marad a személyes törődésre - ismerte el kérdésünkre a dékán.

Bővebben minderről a holnapi Naplóban olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!