Timosenko: miért rosszabb Janukovics Kucsmánál?

Kijev/Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szerint “Janukovics (Viktor Janukovics államfő) most úgy cselekszik, mint ahogyan a Donyec-medencében cselekedtek a vezetése idején, az 1990-es évek elején: a halott konkurencia a jó konkurencia”.

A hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt ellenzéki vezető, Timosenko a Zerkalo Tyzdna című hetilapnak adott exkluzív interjút a börtönből, amelyből a ZN,UA hírportál közölt részleteket.

Timosenko szerint mára az ukrán társadalmi élet leromlása és eltorzulása annyira nyilvánvaló és tragikus, hogy még Leonyid Kucsma volt elnök időszaka – Georgij Gongadze ellenzéki újságíró meggyilkolásával, az újgazdag oligarchák rendszerének kiépülésével – is kevésbé látszik tragikusnak a mai valósághoz képest. A volt kormányfő egyebek között Orwell 1984 című regényéhez hasonlította a jelenlegi Ukrajnát, amelyből “a történelmi emlékezet, a nemzeti méltóság, a kedvező gazdasági kilátások és az európai jövő nélküli lúzerek” országát alkotják meg.

Timosenko szerint a hatalmon lévők harc nélkül nem engednek a pozícióikból, és mindenre készek. A volt kormányfő szerint “Janukovics most úgy cselekszik, mint ahogyan a Donyec-medencében cselekedtek a vezetése idején, az 1990-es évek elején: a halott konkurencia a jó konkurencia”. “Ezért szabadították meg pátriájukat Scserbanytól, Bragintól (…) és másoktól”.

Alik Bragin, a Sahtar Donyeck elnöke 1995-ben egy mérkőzés alatt pokolgép robbanásában vesztette életét a klub stadionjában. Jevhen Scserbany parlamenti képviselőt 1996-ban lőtték le a donyecki repülőtéren. Timosenkót az ukrán főügyész első helyettese azzal gyanúsítja, hogy az ő ellenőrzése alatt álló egyik cég utalt pénzt az utóbbi gyilkosság elkövetőjének.

Timosenkót, aki Leonyid Kucsma elnöksége idején energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes volt, 2001. február 13-án letartóztatták Pavlo Lazarenko volt kormányfő megvesztegetése, orosz földgáz csempészése, okirat-hamisítás és adócsalás vádjával, de néhány hét múlva ejtették a vádat és szabadlábra helyezték.

Tavaly októberben a 2009-es – a főügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen – orosz-ukrán gázszerződések megkötése miatt hétévi börtönre ítélték. Múlt héten kezdődött második pere, amelyben az Egyesült Államokban jelenleg börtönbüntetését töltő Lazarenkóval együtt elkövetett sikkasztással és adócsalással vádolják. 
hirdetés