Tirpák lakodalmasra ropják majd a múzeumfaluban

Nyíregyháza, Sóstó – Soha nem látott, nagyszabású rendezvényre várjuk a nyíregyháziakat illetve a környéken élőket október 8-án 9 órától a Sóstói Múzeumfaluba, ahol egy hagyományos tirpák lakodalomra invitálunk mindenkit – fogalmazott hétfőn dr. Ulrich Attila a skanzenben megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: nem szeretné, hogy a tirpák hagyományok elvesznének, éppen ezért állt a rendezvény mellé a megyeszékhely önkormányzata.


Vassné Harman Gyöngyi, a Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesület vezetője kiemelte: rengeteg tirpák él a Nyíregyháza környéki bokortanyákon.

– Ezeknek az embereknek is nagyon nagy öröm, hogy részt vehetnek a szombati eseményen, ahol egy ízig-vérig tirpák hagyományokon nyugvó lakodalomnak lesznek szemtanúi a kilátogatók – fogalmazott.

Gyebrószki János arról beszélt, hogy a huszonnegyedik órában járnak, a különböző generációknak tovább kell őrizni a tirpákság szellemiségét.

– Köszönet a nyíregyházi önkormányzatnak, a szlovák nemzetiségi önkormányzatnak, a Szabolcs Néptánc Együttesnek és mindenkinek, aki a szombati esemény megszervezésében fáradoznak – emelte ki a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület vezetője.

– Bár maga a mulatság szombaton lesz, de már szerdán, csütörtökön és pénteken 11 órától amolyan felvezető programokat tartunk, melyen a nagyközönség betekintést nyerhet a lakodalmi előkészületekbe, úgy mint a csigakészítés, kalácssütés vagy éppen a csűrdöngölés – mondta Szilágyi Zsolt néprajzkutató.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország október 4-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés