Tiszakanyáron vívják a hétvége derbijét

Akt.:
Hokk Ádám
Hokk Ádám
A hatos élboly tagjai közül a hatodik fogadja az elsőt, de a szombati baktai meccs is nívósnak ígérkezik.

Három részre szakadt a harmadosztály Tisza-csoportjának mezőnye. Az első hat helyezett (mindössze két pont a távolság a boly két vége között) a bajnoki címért verseng, a tizenkettedik helytől lefelé pedig a kiesés elkerülése a tét. A középmezőnyt a hetedik és tizenegyedik pozícióban lévők alkotják – őket különösebben nem „fenyegeti” sem az érmekért vívott harc, sem a kiesés réme.

Az élcsoport tagjai közül ezúttal a Tiszakanyár és a Várda SE feszül egymásnak, vagyis az újdonsült éllovas a hatodik helyezetthez látogat. A kanyáriak pozíciója lehetne kedvezőbb is, hiszen a tavasszal két olyan meccset adtak döntetlenre, amelyen a középmezőnyből, illetve az alsóházból kaptak ellenfelet. Koskovits György legénységénél visszatérő gondot jelentenek a hajrában kapott gólok, így volt ez két hete a Kemecse ellen is, amikor a 94. percben egyenlített a látogató. A mérkőzés kérdése, hogy a harmadik tavaszi játéknap után lesz-e negyedik listavezető (a tavaszt még a Bátor kezdte az élen, azóta a Cigándhoz, majd most a Várdához került a staféta), mert olyan szoros a mezőny, hogy a botlás nem marad büntetlenül.

Egymás ellen játszik a második és a hátulól második (Tuzsér–Nyírbátor), a harmadik és a hátulról harmadik (Hajdúszoboszló–Kótaj) valamint az ötödik és a hátulról ötödik (Tiszalök–Létavértes). Vagyis, az élmezőny többi tagjának papíron nem lesz nehéz dolga, bár ezeknek a mérkőzéseknek éppen az a veszélyességi foka, hogy a kiesés ellen harcoló legénységek képesek a legjobbak ellen is megtáltosodni. A negyedik Cigánd a középmezőny ozlopos tagját, a Debreceni EAC-ot fogadja.

A presztízs a tét Baktán

Ugyan „csak” középen helyezkednek el, mégsem intézhető el egyetlen kézlegyintéssel a Baktalórántháza–Kemecse párosítás. Mindkét csapatban hemzsegnek a sokat megélt, rutinos játékosok, akik közül többen is egykori egyesületük ellen lépnek fel. A baktaiak számára színesedik a paletta, hiszen az őszi első (Nyírbátor) után a sereghajtót (Sárospatak) is legyőzték, most pedig a tabellaszomszédukat látják vendégül. Ősszel remek meccset vívtak a felek (a Kemecse nyert 3–1-re), a „visszavágó” szombatra remek programot kínál. Ezidő alatt a Nagyecsednek illene megszereznie tavaszi első sikerét a sereghajtó otthonában. A hazai pályán játszó Ibrány pedig a tavasszal pont- és gólnélküli Hajdúböszörmény ellen tehet azért, hogy távolodjon a veszélyes zónától.

18. forduló (kezdés: 15): Szakvezetői várakozások

Szombat

Tuzsér (15.)–Nyírbátor (2.)
Szabó István, tuzséri edző: – A futball minden eleméből elégtelenre vizsgáztunk a hétvégén, ezért a keddi edzés helyett jobbnak láttuk, ha beszélünk a problémákról. Mindenki egyetértett abban, nagy változásokra van szükség ahhoz, hogy legalább emelt fővel hagyhassuk el a pályát a szombaton a Nyírbátor ellen. Az esélyekről mindent elmond a két csapat tabellán elfoglalt helyezése, vagyis szombaton a tisztes helytállás a cél. Az egyetlen reményünket az adhatja, hogy a bajnokságban már sikerült egyszer ettől nagyobb pofon után is felállnunk.
Fogarasi Zoltán, nyírbátori edző: – Úgy gondolom, hogy a hazai alakulat jobb csapat attól, mint amit a tavaszi eredményei tükröznek. Bizonyítja ezt az őszi utolsó fodulók eredményessége, amikor több magabiztos győzelmet sikerült elérniük. Ennek megfelelően a két csapat helyezésétől függetlenül nehéz találkozóra számítok, ahol a játék folyamatos kézbentartásával szeretnénk tovább növelni győzelmeink számát.

Baktalórántháza (7.)–Kemecse (8.)
Tóth János, baktalórántházi edző: – Mondanom sem kell, hogy rangos mérkőzés következik, két rutinos, tapasztalt csapattal. Mi jól kezdtük a tavaszt, a Kemecse legutóbb otthonában veszített, tehát arra számítok, hogy elszánt ellenfél látogat hozzánk. A megszokott munkarendben készültünk, és szeretnénk folytatni a jó sorozatunkat.
Ádámszki Róbert, kemecsei játékos-edző: – A jó formában lévő Baktalórántházához látogatunk, és nemcsak azért pikáns mérkőzés, mert megyei rangadó, hanem mert több játékosunk is kötődik valamilyen szinten Baktához, ráadásul gyerekként Tóth Jánosnál kezdtem el futballozni. Remélem, a mérkőzés úgy alakul majd, hogy a barátság megmarad köztünk, és akkor sem haragudnak meg ránk, ha elhozzuk a három pontot…

Tiszalök (12.)–Létavértes (5.)
Kovács János, tiszalöki megbízott edző: – Most sem nézünk könnyű feladat elé, hiszen a Létavértes az előző fordulóban a Cigánd legyőzésével is bebizonyította, hogy nagy játékerőt képvisel. Számunkra a hétvégi siker a vonal fölé kerülést jelentette, a jövőbeli feladatok közé tartozik pozíciónk megtartása, sőt további előrelépés a tabellán. A szombati meccsre is felkészültünk, várjuk az összecsapást, melyből jól szeretnénk kijönni.

Sárospatak (16.)–Nagyecsed (10.)
Feczkó Tamás, nagyecsedi edző: – A múlt heti eredményünk után bárkivel találkoznánk ebben a fordulóban, csakis a győzelem lenne elfogadható. Különösen így van ez a sereghajtóval szemben, amelynek otthonában szeretnénk megszerezni első tavaszi győzelmünket.

Hajdúszoboszló (3.)–Kótaj (14.)
Csoma Dezső, kótaji edző: – Jól és nagy akarattal játszottunk a Tiszakanyár ellen, szeretném, ha ez így lenne Szoboszlón is, de most már gólt kell rúgnunk, nem pedig kapnunk. Tiszteletben tartjuk, hogy ellenfelünk jól kezdte a tavaszi szezont és remek csapat, de mi pontért megyünk, amire nagyon nagy szükségünk van. Rácz Róbert és Kádár Lóránt sérüléssel bajlódik.

Vasárnap

Tiszakanyár (6.)–Várda SE (1.)
Koskovits György, tiszakanyári edző: – Sajnos, a tavaszi rajtunkat nem sikerült olyan szinten hozni, ahogy terveztük. A harmadik meccsünkön már a második rangadónkat vívjuk, mely a táblázaton elfoglalt helyezésből adódóan igen komoly feladatnak tűnik. Természetesen hazai pályán csak a győzelemben gondolkodhatunk, amiben nem lehet segítségünkre a legutóbb kiállított Hokk Ádám.
Révész Attila, kisvárdai edző: – A hazaiak egy picit beragadtak a tavaszi rajtnál, ezért biztosan javítani szeretnének. Mi viszont folytatni akarjuk a megkezdett jó sorozatunkat, még akkor is, ha tudjuk, hogy a tiszakanyári pályán nem játszhatjuk azt a futballt, amit már elsajátítottunk, ott elsősorban a párharcok és a küzdő jelleg dominál. Nagyon remélem, hogy a játékvezető semleges marad, nem nyúl bele a mérkőzésbe, és nem történik meg hasonló eset közte és csapatom között, mint Nyírbátorban. Bízom benne, hogy a sproti függetleníteni tudja magát a korábban történtektől.

Ibrány (13.)–Hajdúböszörmény (11.)
Kovács János, ibrányi edző: – Játékban azt szeretnénk nyújtani, amit az eddigi két tavaszi mérkőzésünkön, de a támadófutballunkat erősíteni kell, több lehetőséget kell kidolgozni annak érdekében, hogy be is találjunk az ellenfél kapujába. A Böszörmény szinte teljesen átalakult a téli szünetben, fiatal, lendületes csapat érkezik hozzánk, amely bármikor megnehezítheti soros ellenfele dolgát. A mi feladatunk viszont az, hogy ezen túllépve szerezzük meg hazai pályán a három pontot.

– Bodnár Tibor –
hirdetés