A nagy szökés: Hogyan tudtak meglógni a börtönből?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Nyíregyháza, Tiszalök – A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint az elmúlt időszak szökései azzal állhatnak összefüggésben, hogy egyre több – börtönön kívüli – külső helyen végeznek munkát az elítéltek – kezdte reagálását Makula György, a BVOP főosztályvezetője.

A világhírű színész, Paul Newman alakította azt a szereplőt, aki néhány parkolóóra megrongálása miatt börtönbe került, ám ez sem törte le szakadatlan jókedvét, nem hagyott fel az őrök és a rabtársak ugratásával. Mikor azonban hírül vette édesanyja halálát, a börtön vezetősége úgy döntött, magánzárkába küldi, nehogy szökést kíséreljen meg. Ám ez korántsem szegte kedvét. Mindez a pontosan ötvenéves Bilincs és mosoly film alapmotívuma, a mai magyar valóság pedig a következő:

A szabad élet csábítása

Pusztán néhány óra elegendő volt ahhoz, hogy fülön csípjék a kereket oldott szombathelyi rabot. Az elítélt éppúgy munka közben vált kámforrá, amint másik két rab az előző hónapokban. Két nappal korábban ugyanannak a börtönnek a sertéstelepéről szintén munka közben szökött meg egy fiatal fiú, akit lopás miatt ítélték el. Februárban egy férfi az állampusztai börtönjuhászatból lépett le gyalog, Solt irányába, de nem jutott sokáig. Mindhármójuk ellen eljárás indult szökés miatt. Szabolcs-Szatmár-Beregben is vannak büntetés-végrehajtási intézetek, ahonnan az elmúlt években senki sem tudta kijátszani az éber őröket. Hogy lehet egyáltalán megszökni?

– A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szakmai álláspontja szerint az elmúlt időszak szökései azzal állhatnak összefüggésben, hogy egyre több külső (börtönön kívüli) helyen végeznek munkát az elítéltek – kezdte reagálását érdeklődésünkre Makula György, a BVOP Kommunikációs Főosztályának főosztályvezetője. – A büntetés-végrehajtási szervezet közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, akiknek őrzése, ellenőrzése jelentős feladat.

Csábító a kinti munkavégzés

– Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a szabadságvesztés büntetésüket. A szabad élet talán jobban csábítja a kinti helyszíneken dolgozó fogvatartottakat – az utóbbi két szökés külső munkahelyen fordult elő.

Felvetődik a kérdés, hogy mennyire biztonságos a külső helyszín. – Az ott foglalkoztatott elítéltek munkakörülményeinek ugyanolyan biztonságosnak kell lenni, mint ha benn, a börtön falain belül dolgoznának. A biztonság háromféle lehet: őrzéssel, felügyelettel, ellen­őrzéssel. Természetesen az őrzés a legszigorúbb módja, szoros felügyelettel, állandó ellenőrzéssel. Az enyhébb súlyú bűncselekményeket elkövetők általában azok, akik külső munkahelyen dolgozhatnak, ellenőrzés mellett akár. Természetesen egy külső helyszíni foglalkoztatás kockázatosabb, hiszen azok a biztonságtechnikai rendszerek, amelyekkel a börtönök fel vannak szerelve, nem állnak rendelkezésre.

Akárki nem vállalja fel a szökés kockázatát. Mi húzódhat meg emögött?

– Számos ok befolyásolhatja: családi kapcsolatok megromlása (például kihűlt a szerelem, ezt szeretné újramelegíteni, vagy csak hiányzik a család, a gyermek), vagy ártatlannak tartja magát. A szökések lélektani hátterére pontosan diagnosztizálható személyenként.

– A büntetés-végrehajtás szakmai álláspontja az, hogy további szigorítások nem indokoltak, a vonatkozó jogszabályok megfelelő módon tartalmazzák a biztonságos őrzés feltételeit. Csak összehasonlításképp: Csehország hasonló börtönpopulációval bír, ott a szökések a magyarországinak mintegy háromszorosa, négyszerese.

KM-LTL


Mérlegelés nélkül

Mire számíthat az, akit szököttként elfognak?

– Az elfogott fogvatartottal szemben büntetőeljárás indul. Az adott intézet parancsnoka mérlegelés nélkül az illetékes rendőrkapitányságon feljelentést tesz. A büntetőtörvénykönyv 283. §-a alapján aki a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során a hatóság őrizetéből megszökik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – tette hozzá Makula György.


Kitakarították az udvart

A Tiszalöki Bv. Intézet is részese a büntetés-végrehajtási szervezetet érintő jóvátételi programsorozatnak. Ennek keretében öt elítélt önkéntesen járult hozzá a helyi református templom takarítási munkáihoz. Az elítéltek nemcsak a belső renoválási és festési munkálatok utáni takarításban segítettek, hanem gondoskodtak az épület külső környezetének rendberakásáról is. A kétnapos jóvátételi munka során megszépült a templomudvar, összeszedték a lehullott faleveleket, csúszásmentessé vált a járda és portalanították a padozatot, valamint az orgonát – mindezt gondos őrizet mellett tették.Tiszalök.
SZON.HU


hirdetés