Bocskai István és a vallásszabadság

Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Bocskai István szobrát
Az ünnepség résztvevői megkoszorúzták Bocskai István szobrát
Tiszalök – Az évfordulót minden ősszel közösen ünnepli a református egyházközség és a város.


Számos történelmi esemény köthető Tiszalökhöz, közülük is az egyik legjelentősebb tett Bocskai István fejedelem nevéhez fűződik. 1604. október 26. és november 7. között ugyanis Tiszalök volt a Bocskai–féle szabadságharc központja, s itt született meg a vallásszabadság később világpolitikai jelentőségűvé érett eszméje is. Hagyomány már a településen, hogy ennek az eseménynek az évfordulóját minden ősszel közösen ünnepli a református egyházközség és a város. Az idén október 28–án idézték fel a múltat.

A reformáció gondolatai

– Először az egyházközség énekkara kért áldást a jelenlévőkre, majd a gyülekezet lelkésznője, Lőrinczyné Harászi Andrea hirdetett igét az 501 éves reformációi gondolatok mentén: „Hogyan juthat az ember üdvösségre?” Hagyományteremtő szándékkal az első alkalommal vehették át a hittanoktatásban részt vevő gyermekek közül a legjobban teljesítők a Bocskai kapitánya és hajdúi díjakat.

Az istentisztelet koszorúzással zárult a templomkertben, a szabadságharc 400 éves évfordulóján állított Bocskai–szobornál. A református gyülekezet nevében a lelkipásztor mellett Cziczer János, az egyházközség gondnoka, Tiszalök önkormányzata nevében Gömze Sándor polgármester, dr. Krámor Katalin és Cserés Csaba önkormányzati képviselők és Tölgyesi Attiláné igazgató helyeztek el koszorúkat – tájékoztatta lapunkat Kovács Gabriella presbiter.

Elismerések

Bocskai kapitánya-díj: Ferenczi Ákos

Bocskai hajdúja-díj: Plánk Hanna Petra, Suhai Bettina Dóra, Pétervári Kata, Borbás Anna, Bihari Bálint, Varga Diána, Kertész Máté, Nagy Péter, Papp Zoltán, Reszkető Gábor, Sepsi Lázár Márton, Szilágyi Szabolcs, Cserés Anna és Marozs Vivien.

KMTiszalök.
SZON.HU


hirdetés