Javuló foglalkoztatási mutatók Tiszalökön

Még januárban aláírták a tiszalöki foglalkoztatási paktumot
Még januárban aláírták a tiszalöki foglalkoztatási paktumot - © Fotó: Pusztai Sándor
Tiszalök – Huszonhat hátrányos helyzetű álláskereső szerezhet szakképesítést Tiszalök és térségében.


Ahogy arról januárban már beszámoltunk, Tiszalökön foglalkoztatási paktumot írtak alá, mely az alacsony iskolai végzettségű regisztrált munkanélküliek, valamint a közmunkások nyílt munkaerőpiacra jutását támogatja. A paktum tagjai csütörtökön foglalkoztatási fórumot tartottak, melyen mintegy húsz térségi vállalkozó és munkaadó mellett részt vett dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, dr. Hosszú József, a Tiszavasvári Járási Hivatal és Pirint Ákos, a megyei paktumiroda vezetője, Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere.

A megállapodás év eleji aláírásakor elhangzott: az uniós támogatású programban a Tiszavasvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán keresztül rapid szakmai képzéseket indítanak, hogy azok elvégzése után minél hamarabb munkába állhassanak a hátrányos helyzetű álláskeresők, közfoglalkoztatásból élők. Dr. Erdélyi Iván, a tiszalöki paktumiroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: a tanfolyamok június 30-án indulnak, a projekt egésze során huszonhatan vesznek részt a képzésekben. Az előzetes tervek szerint a hegesztő, a lakatos, az asztalos és a bolti eladó képesítést lehet majd többek között megszerezni, a teljes képzési palettát hamarosan véglegesítik.

Kommunikáció és rugalmasság

A beszélgetés során megvitatták az aktuális munkaerő-piaci helyzetet. Mint elhangzott: javul a térség munkanélküliségi rátája, az országos átlaghoz képest is nehéz helyzetben lévő településeken egyre jobbak a mutatók, a közfoglalkoztatottak száma csökken, egyre többen kerülnek be az elsődleges munkaerőpiacra, a térségi munkaadók pedig tervezik a dolgozói létszámuk bővítését. Természetesen még sok a teendő ezen a területen is.

A fórumon a résztvevők és a vezetők egyaránt a rugalmasság, a folyamatos kommunikáció, tapasztalatcsere és az együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Továbbra is igyekeznek minél több szervezetet bevonni a közös munkába, ezzel is bővítve a foglalkoztatási lehetőségeket. A szak- és felnőttképzésekben tartalmi, jogszabályi szintű változások várhatók – ezekkel szintén a munkaerő-piaci helyzet javulását támogatnák.

KMTiszalök.
SZON.HU


hirdetés