Megismerhették jövőbeli munkahelyüket a diákok

Az asztalos munkával is megismerkedhettek a diákok
Az asztalos munkával is megismerkedhettek a diákok - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Kiemelt figyelmet kap a héten a szakképzés Európa-szerte.

– A szakképzés közös ügyünk a centrummal, az egyetemmel, a várossal és a vállalkozásokkal együtt. Ha a jövőbeli együttműködés is olyan sikeres lesz, mint a délutáni alkotóműhely projekt esetében volt, a szakképzés sikerre lesz ítélve – kezdte nyitóbeszédét Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Segíteni szerettük volna a tanulók karrierútját a képesítés megszerzése után.” Gurbánné Papp Mária

A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság azért hirdette meg, hogy helyi, regionális és nemzeti rendezvényeken vonzóbbá tegye a fiatalok számára a színvonalas szakismereteket biztosító szak­oktatást, ami minőségi munkahelyeket teremthet számukra a későbbiekben. Az idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a fiatalok számára az állásbörzével egybekötött kiállítást, ahol számos helyi vállalkozással és multinacionális cégekkel is megismerkedhettek a fiatalok, ezáltal felmérve jövőbeli munkaerő piaci lehetőségeiket.

Díjak és követek

– Ugyan a héten kiemelt szerepet kapnak a szakmák, folyamatosan törekszünk arra, hogy a szakképzést népszerűsítő programokat szervezzünk – mondta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. – Elsősorban azokat a nagyvállalatokat és gazdálkodó szervezetek hívtuk meg, amelyekkel már a duális képzést lehetővé tevő szerződésünk van, vagy szeretnénk velük kapcsolatba kerülni az elkövetkezőkben. Ez egy nagyszerű lehetőség a diákjainknak, hiszen találkozhatnak és beszélgethetnek a leendő munkáltatóval, ezáltal megalapozva a közös szimpátiát a jövőre nézve.

A centrum pályázatokat is meghirdetett a különböző korosztályok számára: az óvodásoknak rajzon kellett bemutatniuk, hogyan könnyíthetik meg a mindennapi munkát a robotok, az általános iskolások a jövőbeli szakmájukról készíthettek fotókat, videókat és rajzokat, míg a középiskolások egy szakmai werkfilmet (filmnapló) forgattak. Az óvodás korcsoport első három helyezettje egy-egy LEGO-val gazdagodott, míg a nagyobbak közül a dobogón végzők egy-egy drónt nyertek, a középiskolások közül pedig az első helyezett és a közönségdíjas vihette haza a repülő járművet. Az állásbörzén az iskoláik jelölése alapján átadták a Szakma Nagykövetei díjakat is.

– KM –Tiszalök.
SZON.HU


hirdetés