Kínai aranykapu lesz Tiszavasvári, és magyar aranykapu lesz Yichun

By Gabriella Pataki
Kínai aranykapu lesz Tiszavasvári, és magyar aranykapu lesz Yichun
Tiszavasvári – Még a most érvényes ciklusban megvalósulnak az első beruházások Tiszavasváriban azoknak a megállapodásoknak a nyomán, amiket a város polgármestere írt alá Kínai útján.

Első hallásra is megdöbbentő lehetőséget kapott Tiszavasvári, ezen keresztül az ország keleti fele, azzal, hogy a szépen haladó iráni gazdasági kapcsolatok mellett Kínával is sikerült több megállapodást kötni. Dr. Fülöp Erik Tiszavasvári polgármestere így számolt be Kínában tett útjáról.

A delegációban 3 fő vett részt Magyarországról, illetve két kínai állampolgár, akik több mint 20 éve élnek hazánkban, egyikük tolmácsolt. A magyar egységben a Jobbik turisztikai kabinet főnöke mellett Császár József alpolgármester és jómagam vettem részt. Az oda-vissza út idejét leszámítva 5 napos volt a látogatás. Ezen belül Pekingben tett utunkat követően testvérvárosi kapcsolatról írtunk alá megállapodást Yi Chun várossal. Erről azt érdemes tudni, hogy a város, ami hét településből olvadt össze 6 milliós, nagyjából, mintha Budapestet, Bécset és Pozsonyt egyszerre fogatuk volna testvérré.

A 2000-es években indult robbanásszerű fejlődésnek, és gazdasági, kulturális megállapodást kötöttünk. Ennek keretében hamarosan turisztikai fejlesztéseket valósítunk meg Tiszavasváriban, például az itt található gyógyvízre alapozva. Ebben a kínai partnernek már óriási tapasztalatai vannak. A konkrét lépéseket a testület hamarosan megismeri. A városi strand üzemeltetésére pályázatot fogunk kiírni. Ezen túl nagyjából 75 milliós értékben közös teret, illetve parkot létesítünk a testvérvárosi megállapodás részeként.

A gazdasági kapcsolatok jövőjét három együttműködési megállapodás fogja meghatározni. Előzetes megállapodást kötöttünk egy energetikai céggel, (CMEC) aminek profiljába gépészeti termékek, erőművek, teljesen kulcsrakész beruházások szerepelnek. A CMEC Kína TOP 5-jében foglal helyet, a Bank of China számukra 15 milliárd Ft-nak megfelelő összegig önálló döntési keretet biztosít, csak az ennél nagyobb összegek esetén kell egyeztetniük a bankkal. A világ 80 országában vannak jelen, Hi-Tech termékeket állítanak elő. Mellettük találkoztunk olyan akkumulátor gyártóval, akik Ázsiában már nagy piaccal rendelkeznek, és most akarnak Európában teret nyerni.  Ezek a beruházások ismerve a léptékeket, könnyen lehet, hogy túlmutatnak majd Tiszavasvári határain, megfelelő környezetben akár a megyét, vagy a Tiszántúlt is kedvezően érinthetik.

A beszámoló:

2011. 11.11. Pekingbe érkezik a delegáció, dr. Fülöp Erik vezetésével. Az utat és a találkozókat a New Age Challenge KFT. és a New Age Challenge Beijing LTD. szervezte. Meglátogatták a Kínai Állami gépészeti vállalatot, ahol a befektetésekért felelős osztály vezetője Yang úr fogadta őket. A vállalat 2010-ben 5400 milliárd Ft nagyságban finanszírozott projekteket a világban. Kifejtették, szívesen segítenek Tiszavasvárinak 1 milliárd ECU (kb. 300 milliárd Ft) erejéig munkahely teremtő beruházások megteremtésében. A találkozó végén egyetértési megállapodást írtak alá a felek.

2011.11.14. A delegációt fogadta Peking, Chaoyang kerületének alpolgármester asszonya. Ms. Zhang Lixin elmondta: területükön van Kína legnagyobb pénzügyi, kulturális központja. 50 külföldi nagykövetség, több állami szerv, a kínai külügyminisztérium, a kínai vasúti minisztérium olimpiai létesítmények találhatók. A találkozón dr. Fülöp Erik elmondta: szeretné elvinni Magyarországra azt a gazdasági fejlődést, amit itt lehetett mód megtapasztalni. Alpolgármester asszony egy lehetőséget kínált fel, az évente megrendezésre kerülő Chaoyang Népek estéje 1 hetes kulturális rendezvényen részvételi lehetőséget ajánlott a magyar félnek, ahol magyar művészek, előadók fellépését várják. Még ezen az estén a térség (Peking Chaoyang) főpolgármestere Cheng Lianyuan úr egy közös vacsorán elmondta: egyik alpolgármesterük Shang Yanhua és 5 fős delegációja Budapesten járva igen kedvező tapasztalatokat gyűjtött, így hamarosan összeáll egy befektetői csoport, akik további lehetőségek után kutatva utaznak Magyarországra.

2011.11.15. Érkezés Yichun városba, ahol testvérvárosi megállapodást kötnek a felek. A jövőben termálvíz hasznosításra, kulturális, és gazdasági (mezőgazdasági, technológiai) együttműködésre, energia és környezetvédelmi technológiák témájában akarnak együttműködni. Wang Yalian alpolgármester kapta a megbízást, hogy a magyar felekkel közösen dolgozzák ki egy 5000 négyzetméteres magyar-kínai barátság park tervezését Tiszavasváriban

– Pusztai Sándor –Tiszavasvári.
SZON.HU


hirdetés