Minden héten különleges állatok születtek

Óriási érdeklődés övezte az állatpark adománygyűjtő napját
Óriási érdeklődés övezte az állatpark adománygyűjtő napját - © Fotók: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Eseményekben és sikerekben gazdag évet zárt a megyeszékhely első számú turisztikai látványossága.

Sikeres esztendőt hagyott maga mögött a Nyíregyházi Állatpark: megkapta az év turisztikai attrakciója címet, több száz kis kisállat született náluk, s a csapatuk ezen kívül is komoly szakmai sikereket ért el – minderről Révészné Petró Zsuzsa számolt be lapunknak.

Tizenhat látványosság közül lettünk az elsők.” Révészné Petró Zsuzsa

Határon túlról is

– Nyíregyháza első számú turisztikai látványosságára tavaly 470 ezren voltak kíváncsiak, s nem csak az ország minden részéről, hanem határainkon túlról is érkeztek látogatók. Intézményünk egyre növekvő népszerűségét mutatja az is, hogy egy országos internetes szavazás alapján elnyertük az év turisztikai attrakciója címet. A szakmai zsűri döntése alapján tizenhat látványosság közül lettünk az elsők, s külön öröm számunkra, hogy a közönségszavazatok közel felét mi kaptuk meg – kezdte 2017 értékelését az állatpark szóvivője.

– Parkunkat a legek állatkertjének is nevezik, hiszen a 30 hektáros tölgyerdőben élő 5000 állat természeteshez közeli kifutóban látható: ahol csak lehet, a rácsok helyett árok választja el a vendégeket az állatoktól, hogy aki ide betér, úgy érezze, vadregényes tájakon kalandozik. A tágas kifutókban jól érzik magukat az állatok, ami a szaporulatban is megmutatkozik: tavaly 226 kölyök látott napvilágot Sóstón. A fehéroroszlán-hármasikrek születésével kezdődött a bébibumm, s szinte minden héten ritka, különleges állatok születtek, jórészt olyan tenyészpároktól, amelyek az Európai Fajmegőrzési Program keretében élnek a Nyíregyházi Állatparkban. Többek között perzsa párducoknak, sárgaszakállas makiknak és törpevízilónak örülhettünk, de megszülettek az ország első Grevy-zebra-csikói és különleges patásai, a Himalájában őshonos Mishmi-takinok is.

a-magyar-allatkertek-kozul-kizarolag-a-n-1

A magyar állatkertek közül kizárólag a nyíregyháziban látható a kondorkeselyű

– Újabb fajokkal is gazdagodott a gyűjteményünk. Immár egy igazi zoológiai különlegesség, a természetben már kipusztult vietnami szikaszarvas is megtekinthető parkunkban; az egy bikából és három tehénből álló tenyészcsapat cseh és lengyel állatkertekből érkezett. Ez a faj a természetből az 1960-as években – az orvvadászok és természetes élőhelyük pusztulása miatt – eltűnt, napjainkban csak természetvédelmi területeken és állatkertekben fordul elő.

Szemléletformálás és oktatás

– Sok fajnak az állatkertek az utolsó menedékei. Nemzetközi összefogással próbálják a kihalás szélére sodródott állatfajokat megmenteni és szaporítani, a tenyész­programok keretében számtalan állatunkhoz érkezett pár. A legnagyobb német rajongói klubja Fietének, a rostocki származású jegesmedvének van – az állat a fajmegőrzési program keretében került Nyíregyházára. Az év végén a párja is megérkezett a moszkvai állatkertből; a hároméves nőstény nagyon aktív, játékos, már közös kifutóban él a másik két jegesmedvével, s boldogan fürdik velük az üvegfalú medencében.

– Bővült a kondorkeselyű-állományunk is; a rendkívül ritka madarak Magyarországon csak itt láthatók. A 2015-ben Németországból érkezett tojókhoz egy újabb nőstény és egy hatalmas hím érkezett Hollandiából. Mivel az andoki kondor monogám, a hím a három nőstény közül fogja kiválasztani társát. A faj gondozói folyamatosan figyelik a madarak viselkedését, s minden hónapban más-más tojóval kerül közös röpdébe az igen jó genetikai tulajdonságú hím. A „kikosarazott” tojók másik állatkertbe kerülnek majd, addig a látogatók négy kondorkeselyű-egyedet is láthatnak nálunk.

– Évek óta foglalkozunk szemléletformálással, oktatással. Az éves erdei iskola és a közkedvelt nyári tábor mellett 2017-ben nagy sikerrel emlékeztünk meg a jeles napokról is. Az állatok világnapja kiemelt témája a hazai erdők élővilága volt, ezért a különleges állatok mellett az őshonos vadállatainkról is többet tudhattak meg az érdeklődők. A TapogatóZoo programsorozatában vak és gyengén látó vendégeink tapintás útján ismerkedhettek meg egzotikus állatokkal.

a-feheroroszlan-harmasikrek-szuletesevel-1

A fehéroroszlán-hármasikrek születésével kezdődött a tavalyi bébibumm

– Óriási érdeklődés övezte parkunk adománygyűjtő napját: huszonkét családsegítő szervezetnek húsz teherautónyi adományt gyűjtöttünk. Ezen a napon bárki száz forintos belépőjegy megvásárlásával léphetett be, ha adományt hozott a rászorulóknak – több tízezren érkeztek, így mindenkinek jutott valami a karácsonyfa alá.

 

Újabb látványosságok

– A 470 ezer vendégnek igazán tartalmas kikapcsolódásban lehetett része, s ha szerették volna kipihenni fáradalmaikat, betérhettek parkunk állatkerti szállodáiba, az Ózoon Hotelbe vagy a Hotel Dzsungelbe. A szálláskínálat az idén tovább bővül, ugyanis megkezdődött a Pangea Ökocentrum építése. A 38 szobás, többfunkciós épület nyártól szakmai tanácskozások helyszíneként szolgál, emellett az egyik legjobb panorámával rendelkező szálláshely lesz a városban. Hópárduckifutó és egy új látogatóközpont is épül, hogy a következő főszezonban újabb látványosságokkal fogadhassuk az ide érkezőket – tekintett végezetül a jövőbe Révészné Petró Zsuzsa.

– KM-HP –


Komoly szakmai sikereket értek el

– Komoly szakmai sikereket ért el a park gárdája. Már nemcsak az Európai Állatkertek és az Európai Akváriumok Szövetségének vezető testületében vannak benne az állatpark szakemberei, immár az Európai Állatkertek Medve Tanácsadó Bizottságában is képviselik magukat, s szeptembertől a park zoológiai osztályvezetője koordinálja a Föld legnagyobb erszényes állata, a vörös óriáskenguru európai törzskönyvét.

– Parkunk egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kihalófélben lévő állatok élőhelyen kívüli fajmegőrzésére. Jelenleg hetven, kipusztulás szélén álló fajt szaporítunk, s eljött az idő, hogy az eredeti élőhelyén segítsünk egy populációnak. A választás egy ritka, nemrég felfedezett fajra, az északi barnaarcú gibbonra esett, amelyből mindössze 800 egyed él Vietnam, Kambodzsa és Laosz területén. Nagy örömmel csatlakoztunk ehhez a munkához, ami ugyan pluszfeladatokat ró a szakembergárdánkra és anyagi terhet is jelent, de Magyarország egyik vezető állatkertjének szakmai kötelessége a részvétel az ilyen feladatokban – tudtuk meg a szóvivőtől.Tiszavasvári.
SZON.HU


hirdetés