Tiszta szó és szép magyar nyelv

Tiszta szó és szép magyar nyelv
Tiszta szó és szép magyar nyelv
Debrecen – Szabó Magda szeretetteli, bölcs és áldást kérő szavait hozta a Kardos Albert szavalóversenyre.

Méltó emlékezni Kardos Albertre e városban. Édesapám 1917 és 1926 között debreceni diák volt, tőle hallottam a kiváló irodalmárról, a közoktatás jeles szervezőjéről és tudósáról – mondta Nagy László lelkészi főjegyző, aki idén Bölcskei Gusztáv református püspök nevében nyitotta meg pénteken a pedagógus és irodalmár tiszteletére nyolcadik éve megrendezett szavalóversenyen.

Az irodalomtörténészként számon tartott Kardos Albert alapította, majd éveken át igazgatta a debreceni zsidó gimnáziumot, melyben hazánkban először magyar nyelven oktattak. Szellemét kifejezi jelmondata: „Ősi hittel, rendíthetetlen magyar hűséggel”.

Mint Magy László megjegyezte, nemrég vette kézbe a verseny névadójának időskori írásait, melyben szép emlékezések olvashatóak egykori tanárairól: mindent, amit életében elért, nekik tulajdonította. – Az embertelenség áladozatává lett. Most alkalmunk van emlékezni és magunkat elkötelezni arra, hogy soha ne következzen be még egyszer az az iszonyat, mely a huszadik században megtörtént az övéivel és a mieinkkel – fűzte hozzá a koncentrációs táborba hurcolt tudós sorsához.

Sok külhoni magyarral

– A költészet és e rendezvény békéről, szeretetről szól, mely hiányzik az ország közgondolkodásából, pedig a magyar költészet lényege az igazság és a nyelv szépsége – hangsúlyozta Weisz Péter, a Debreceni Zsidó Hitközség Status Quo Ante Izraelita Anyahitközség elnöke. Szép számmal jöttek versenyzők idén is határainkon túlról – fűzte hozzá –, igazolván hogy a magyar kultúra össztartozik, határait nem a térkép rajzolja.

Harminckét versenyző szavalja a kötelező és szabadon választott verseket a háromnapos versenyen. Tizenöten ifjúsági, tizenheten felnőtt kategóriában. Sokan jöttek a vajdaságból, Szlovákiából, Románia területéről. Szatmárnémeti, Kassa, Marosvásárhely, Nagyvárad és sorolhatnánk otthonaik nevét.

Idén el tudott jönni a rendezvényre, örökös fővédnöke, Szabó Magda. Mindenkit anyai szeretettel köszöntött. A Debreceni Zsidó Hitközségben tartott rendezvényre áldást kért a vallásaink egyazon és közös Istenétől.

P.É.
hirdetés