Tiszta vizet a természetbe

Tiszta vizet a természetbe
A tiszalöki szennyvíztisztító-telepet és a csatornahálózat első ütemét adták át pénteken.

Nagy József, a Víziközmű Társulat elnöke köszöntőjében utalt az állam 5O éves adósságára, amely szerint az erőmű megépítése kapcsán a talajvízviszonyok megváltozása miatt már évtizedek óta időszerű lett volna ez a beruházás. Kovács Gábor polgármester a megvalósuláshoz vezető nehéz utat, a 8 sikertelen előző pályázatot, majd a 9-ik nyertes támogatott igényt és az azt követő nagy munkát említette. Megköszönte a segítők, kiemelten Gazda László közgyűlési elnök és Juhász Ferenc miniszter igen hatékony támogatását.

Tiszalök város szennyvízcsatorna-hálózatát így már 66 százalékban megépítették. Az első ütem, a napi 52O köbméteres tisztító telep üzembe helyezése után nincs tovább szükség a régi szikkasztó tavakra. A június 15-éig tartó próbaüzem után Tiszaeszlárral közösen pályázik a város a szennyvíztelep bővítésére és a társtelepülés hálózatának kiépítésére. Fazekas Zsigmond, a Nyírvíz Építő és Szolgáltató Kft. igazgatója a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése és az 593 db lakossági, valamint 5 db közületi bekötés munkálatai során szerzett tapasztalatokról beszélt. Mint elmondta, munkatársait is meglepte az igen magas talajvízszint. Azért, hogy a tervezett határidőket tarthassák, több gépet és vákuumkút-rendszert kellett letelepíteni.

A tavaszi jó időjárás beköszöntével elvégzik a munkaterület utómunkálatait. Az ünnepélyes avatás szalagátvágása után, amely Juhász Ferenc miniszter úr, Kovács Gábor polgármester úr és Fazekas Zsigmond igazgató úr végeztek, a tisztító telep műszaki paramétereit, a berendezések üzemi adatait mutatták be a szakemberek. A víz világnapjának hetére esett az avatás. Mintha az ember megköszönné a természetnek, és visszaadná a természetnek megtisztítva azt, amit elkért tőle – tájékoztatta szerkesztőségünket Zrinszki István.

– M. Magyar László –
hirdetés