Kisvárda hírei

2013.06.18. 19:59

A város építői voltak Kisvárdán

Az építők azok, akiknek áldozatos szellemi és kétkezi munkájuktól épített környezetünk függ. Akiknek az épületeinket, a hídjainkat, és az útjainkat a szépen kialakított városképet formáló, meghatározó épületeinket, köszönhetjük.

Az építők azok, akiknek áldozatos szellemi és kétkezi munkájuktól épített környezetünk függ. Akiknek az épületeinket, a hídjainkat, és az útjainkat a szépen kialakított városképet formáló, meghatározó épületeinket, köszönhetjük.

A NYÍRI Robot BT, később majd Kft volt dolgozói tartottak baráti összejövetelt Kisvárdán a Csillag utca s a Krúdy park társasházainak földszinti helyiségeiben, pénteken (14–én). A Diner utcából befordulva a Csillag utca és a Krúdy park közötti, kaviccsal föltöltött utcába, már a frissen sült lacipecsenye és a gulyás illatai, s régi ismerősként az egykori munkatársak baráti társasága fogadott. Rég nem találkoztak a volt munkatársak. A Kft volt vezetői Barkóczi Béla és Papp József hívta össze volt munkatársaikat, kollégákat az alakulás 20. évfordulója tiszteletére. Az ehhez hasonló baráti beszélgetések rendszeresek voltak. Minden évben megünnepelték az Építők Napját. Az idei 63. „Építők Napját” követően –minden év júniusában /június első vasárnapján/ megtartották a közös ünnepet. Ünnepeltek, hiszen áldozatos szellemi és kétkezi munkájuktól épített környezetünk függ. Akiknek az épületeinket, a hídjainkat, és az útjainkat köszönhetjük. Akiknek az volt az egyik céljuk, hogy munkájukkal hozzásegítsék a patrióta gazdaság felvirágoztatását, a település, így Kisvárda építését.

Kezdetek

A volt munkahelyünk az Építőipari KTSZ 1993–ban csődöt mondott –kezdte beszélgetésünket Barkóczi Béla– s ekkor döntöttük el Papp József kollégámmal, barátommal, hogy egy önálló vállalkozásba kezdünk. Ennek az idei évben már húsz éve. A kezdetben kemény munkával kellett bizonyítanunk, hogy alkalmasak vagyunk jó minőségű szakmai és határidőre elvégzett munka végzésére. A kezdetekben napi tíz óra munkával dolgoztunk. A munkánk folyamán sikerült napi nyolc óra munkával, szabad szombatokkal, fizettet ünnepnapok mellett a téli kényszerpihenőre is fizetést biztosítani dolgozóinknak, akiknek családjuk van s a megélhetést biztosítani szükséges.

A szakmai utánpótlásról is gondoskodtak

A NYÍRI robot átlagosan 18–22 főt foglalkoztatott. De gondot fordítottak a kőműves szakmunkástanulók gyakorlati oktatására is. Évfolyamonként 15–20 fő részére biztosítottak szakmai foglalkoztatást. A munkák során több alvállalkozót is foglalkoztattak a speciális szakmai munkák –villanyszerelés, víz–gáz–központi fűtés stb.– végzésére. Így tudták elérni azt, hogy minden társasházat, az alaptól a tetőig, kulcsátadással egy éven belül sikerült átadniuk. A Krúdy park társasházainak nagy részét a Kft dolgozói építették. Hasonlóan a Csillag utca páratlan oldalán lévő üzletek, kereskedelmi és vendéglátó egységek. De végeztek, templomfelújításokat, egyházi épületek felújítását és építését.

Öröm a családoknak

–A konkrét 15 éves építőipari tevékenységünk során több mint 200 lakást építettünk – mondja Barkóczi Béla – s ennyi családnak sikerült örömet szereznünk, az új családi házzal Kisvárdán azzal, hogy beköltözhettek új házukba. A Kft ma már az ingatlanok karbantartásával és forgalmazásával foglalkozik fiam vezetésével. Ha jók az információim, jelenleg az építőiparban hozzánk hasonlóan új társasházak építésével, építőipari tevékenység végzésével nem foglalkoznak. Sajnos ez annak az eredménye is, hogy nincs kereslet az ingatlanpiacon.

Három évtizede együtt

–Társammal, barátommal összesen mintegy 35 évet dolgoztunk együtt az építőiparban s arra is büszkék vagyunk, hogy az építőipari technikumot (1977–ben) is együtt végeztük el. Természetesen azt is el kell mondanom, hogy sokszor vitatkoztunk, de ez csak a szakmai munka során volt. Hiszen mindketten azt szerettük volna, hogy a legjobbat hozzuk ki munkák eredményeként. Az ilyen alkalom arra is jó, hogy visszaidézzük a múltat. Vallom, hogy ami szép volt azt megtartjuk emlékezetünkben, ami rossz volt az t pedig elfelejtjük – mondta befejezésül Barkóczi Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!