Tisztítják a tó egyharmadát

Tisztítják a tó egyharmadát

Tisztább lesz a tapolcai csónakázótó, és a partján sétálók büdösnek sem érzik majd. Elkezdődött a miskolctapolcai csónakázótó tisztítása.

Egyelőre nem az egész meder szabadul meg az évek óta felgyülemlett iszaptól, csupán az a terület, mely a Barlangfürdő részévé válik (a hídtól nyugatra eső terület) – mondta el sajtótájékoztató keretében Együd István, a fürdő üzemeltetésével megbízott VFV Miskolc Zrt. műszaki igazgatója, hozzátéve: a tisztítás a legnagyobb szakértelemmel végzi a kivitelező. Az átlagosan 80 centiméter vastag iszap felső 10-15 centiméteres rétegét szivattyúk segítségével távolítják el, majd zárt tartályban szállítják a Nádasrétre.

Tovább pályáznak

Azért kellett ehhez a módszerhez folyamodni, mert az iszap alatt vert agyagréteg található, és ha ez megsérül, a tó vize bekerülhet a közelben található karsztvízforrásokba. A tisztítás a tervek szerint március végére befejeződik, május végére pedig a tavon három, napozásra és vízi színpad kialakítására alkalmas úszószigetet helyeznek el. A tó déli partjára nyári jegypénztárt építenek, a parkban sétálók pedig a hídon átkelve kerülhetik meg a tavat.

A fürdőüzemeltető társaság további pályázati pénzekből szeretné megoldani az egész tó rehabilitációját.

KHE








hirdetés