Magyarország

2013.02.09. 13:15

Dacichoz fordult Pásztor a vajdasági biztonsági helyzet romlása miatt

Budapest/Újvidék, 2013. február 9., szombat (MTI) - Nyílt levelet intézett Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke Ivica Dacic szerb kormányfőhöz és belügyminiszterhez, és ebben aggodalmát fejezte ki a megromlott vajdasági biztonsági helyzet miatt - jelentette a Vajdaság Ma című szerbiai, magyar nyelvű hírportál.

Budapest/Újvidék, 2013. február 9., szombat (MTI) - Nyílt levelet intézett Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke Ivica Dacic szerb kormányfőhöz és belügyminiszterhez, és ebben aggodalmát fejezte ki a megromlott vajdasági biztonsági helyzet miatt - jelentette a Vajdaság Ma című szerbiai, magyar nyelvű hírportál."Mély aggodalomra ad okot az a tény, hogy a személyes és a vagyoni biztonság intézményes védelmi mechanizmusai Vajdaságban nem működnek" - írta Pásztor István.

A tartományi képviselőház elnöke a portál szerint rámutatott arra, hogy az elmúlt hetet egy egész sor olyan esemény és incidens jellemezte, amelyek rontják Újvidék, Temerin, Óbecse és Szabadka polgárainak biztonságérzetét, s úgy vélte, ezáltal a félelem, a bizonytalanság és a rettegés a mindennapok részévé válik.

"Ez az utolsó pillanat, hogy intézkedéseket foganatosítsanak és működésbe léptessék azokat a feltétlenül szükséges intézményi mechanizmusokat, amelyek növelni tudnák Vajdaság polgárainak biztonságérzetét" - áll egyebek között a levélben, amelyben hozzáteszi, ez a kérdés hamarosan a tartományi biztonsági tanács ülésének napirendjén is szerepel.

Kiemelte, aggodalommal tölti el az a tény, hogy a polgárok személyi és vagyoni biztonságának veszélyeztetése mellett olyan incidensek is történnek, amelyek veszélybe sodorják Vajdaságban az egymás közötti bizalmat és a nemzetek közötti tiszteletet.

Választ kért arra a kérdésre is, vajon a szerb kormány és a szerbiai belügyminisztérium milyen intézkedéseket tesz a polgárok biztonságának megőrzésére, a nemzetek közötti viszonyok kiéleződésének megakadályozására, a kisebbségek védelmére, valamint az alkotmánnyal és a törvényekkel szavatolt kisebbségi jogok bemutatására és fejlesztésére.

Azt javasolta, tárgyaljanak még egyszer annak lehetőségéről, hogy miként lehetne feltölteni a belügyminisztériumi kapacitásokat, hogyan lehetne erősíteni a Vajdaság polgárainak személyi és vagyoni biztonságát szavatoló mechanizmusokat. Hozzátette, meggyőződése, hogy csakis közös munkával lehet előrelépéseket tenni és elérni azt, hogy a polgárok biztonságban érezzék magukat.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!