szép kor

2019.09.16. 07:47

Csak a családjának élt

Bár Ica néni mindig is szeretett társaságban lenni, közösségi életet élni, sosem akart a középpontban lenni.

Az egészségi állapotára rányomta bélyegét a hosszú évtizedeken át tartó kemény munka, azonban derűlátása töretlen maradt – hangzott el Tárkányi Józsefné 90. születésnapján. Az ünnepeltet, aki a mátészalkai Szatmári Református Egyházmegye Idősek Bentlakásos Otthona lakója, a közelmúltban családtagjai, a város polgármestere, az „idősek kertje” intézményvezetője és dolgozói, valamint a lakótársak köszöntötték sok szeretettel.

– Nyírcsaholyban születtem negyedik gyermekként 1929-ben, az édesapám uradalmi gépész volt, az édesanyám háztartásbeliként nevelt minket. Csaholyban, illetve Nyírmeggyesen jártam iskolába – mesélte Ica néni, aki 1953-ban kötött házasságot Tárkányi Józseffel. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány. Negyvenegy év házasság után megözvegyült, azóta egyedül, illetve egy ideje a szalkai otthonban éli az életét.

– Fiatal koromban a járási hivatalban dolgoztam bérszámfejtőként, azután hosszú ideig a faipari vállalatnál végeztem kemény fizikai munkát. Később a nyomdában kaptam állást portásként, utána ebédkiosztóként kerestem a kenyerem, innen mentem nyugdíjba – idézte fel a „megsárgult” emlékeket az ünnepelt.

A gondozók is szeretik

Bár Ica néni nem akart soha a középpontban lenni, kedvessége, őszintesége, segítőkészsége miatt „reflektorfény övezte” a családja körében, a templomi közösségben és a nyugdíjasklub tagjaként is. Mindig a családjának élt, 6 fiú­unokája és 3 dédunokája van – „súgta meg” Bráder Zoltánné intézményvezető, hozzátéve: a bentlakásos otthon gondozói is nagyon kedvelik Tárkányi Józsefnét, és mindent megtesznek, hogy szebbé tegyék a mindennapjait.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában