kutyaterápia

2020.03.17. 17:30

Kutyus segíthet az olvasási nehézségek leküzdésében Nyíregyházán

Nessa a legfigyelmesebb hallgatóság, akivel egy olvasási nehézséggel küzdő gyerek találkozhat.

Gáll Róbert és Nessa

Fotó: Kovács Tünde

Az olvasás örömét sajnos sok kisdiák nem vagy csak sok küzdelem árán tapasztalhatja a különböző tanulási nehézségek miatt. A problémára egy olyan gyógyír is létezik, amire elsőre talán nem is gondolnánk: egy kisállat bevonásával akár az olvasáshoz köthető pozitív élményeket is erősíthetjük a gyerekekben.

Külföldön már sokaknak bevált a módszer, és ha úgy adódik, a jövőben Nyíregyházán is gazdagíthatja a könyvtári programok sorát – a vállalkozó eb már megvan a feladatra.

Egy kis figyelem elég

Gáll Róbertnek van tapasztalata olyan kezdeményezésben, ahol kutyát visznek a könyvtárba: korábban Izzivel, a csodakutyával megmutatták egy segítő kutya képességeit, feladatait és trükkjeit a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban. Új kihívásként, amint lehetőség nyílik rá, egy másik kedvencével, Nessával szívesen csatlakozna akár rendszeresen is az olvasást népszerűsítő kezdeményezéshez.

Az Egyesült Államokban kezdték el tesztelni, hogy az olvasási nehézségekkel küzdő és diszlexiás gyerekek hogyan reagálnák egy kutya közelségére

– ismertette a módszer történetét Gáll Róbert. – Ez nem egy terápiás foglalkozás: egyszerűen csak megmutatják, hogy az életnek ezen területén is segíthetnek a kutyák.

Gáll Róbert arról is beszélt, hogy az olvasási nehézséggel küzdő gyerekek a 22-es csapdájában élnek: amikor hangosan kell olvasniuk és tévesztenek, hibáznak, nagyon sok negatív élmény éri őket, legyen ez egy tanári korrekció vagy az osztálytársak nevetése, csúfolódása. Ez a lelki teher csak nehezíti a helyzetet, hiszen a fejlődés kulcsa pontosan az lenne, hogy minél többet gyakorolják a hangos olvasást, a félelem miatt pedig elhanyagolhatják a feladatot, és sokszor még a szülők előtt is nehezen nyílnak meg.

A hallgatás varázsa

– Egy kisdiák egyedül ritkán olvas hangosan, hiszen magányosnak érzi magát. Odaadhatunk a gyereknek például egy kedves plüssjátékot, de ez is csak olyan, mintha csak magának olvasna – tette hozzá.

Egy kisállat feloldhatja ezt a dilemmát, hiszen odafekszik és figyel ránk, az ebek pedig kifejezetten szeretik hallgatni az emberi beszédet.

– Az amerikai programokon azt tapasztalták, hogy a kutyáknak olvasó gyerekek gátlásai könnyebben feloldódtak, hiszen olyan szituációba kerülnek, ahol nem kell csúfolódástól tartaniuk: a kutyus ugyanúgy meghallgatja őket, mintha hibátlanul olvasnának.

Érdemes terápiás négylábúakat kiszemelni a feladatra – de ez nem kikötés, hiszen hivatalos tréning nélkül is betöltheti a szerepet, amennyiben nyugodt és engedelmes. Gáll Róbert szerint akár az otthoni környezetben, a családi kedvenccel is beválhat a módszer, de például egy iskolai vagy egy könyvtári foglalkozáson már egy képzett kutyára van szükség.

Gyerekek között nőtt fel

Nessa nem vizsgázott terápiás kutya, de nagyon jól nevelt, első családjával gyerekek között nőtt fel, és kapott alapkiképzést is, így nyugodt és figyelmes természetével alkalmas lenne egy ilyen programra. Fontos az eb személyisége is: bár Izzit, a csodakutyát pici korától komolyan tréningezték segítő feladatokra, energikussága miatt gazdája inkább Nessát tartja alkalmasabbnak arra, hogy alkalomadtán meghallgassa a felolvasó gyerekeket.

Nessa egy mentett angol agár, szerencsére a találkozásunk előtt sem volt olyan sanyarú sorsa, mint sok fajtatársának: szeretetteljes kutya, és nagyon bízik az emberekben

– mesélte Nessáról Gáll Róbert.

– Nagyon meghatott a spanyol agarak, más néven a galgók sorsa: Spanyolországban a vadászidény végén ezen állatok ezreit ölik le brutális módon, ha már nincs rájuk szükség. Még hazai állatvédők is megpróbálnak időről időre megmenteni közülük néhányat.

Amikor hallottam a történetet, elhatároztam, hogy ha úgy adódik, nekem is lesz egy hasonló fajta kutyám.

A kutyus választotta őt

Az eb első családjától egy fajtamentő szervezethez került – tőlük pedig jelenlegi gazdájához. Gáll Róbert arról is mesélt, hogy valójában nem is ő választotta Nessát, hanem fordítva, hiszen mikor először találkoztak, figyelmeztették rá, hogy a kutya nagyon visszahúzódó és félénk, ennek ellenére szinte azonnal a nyakába ugrott, mintha mindig is ő lett volna a gazdája.

– Nessának olyan kifejező arca van, hogy ha beszélünk hozzá, azonnal elhisszük, hogy odafigyel ránk, így ha a gyerekek felolvasnának neki, végre úgy érezhetnék, hogy valaki issza minden szavukat – tette hozzá.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában