Tizenhárom méter kenyérlángost kínálnak a Kossuth téren

Tóthné Zsigó Zita, a Sipkay-iskola igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a tirpák kenyérlángossal
Tóthné Zsigó Zita, a Sipkay-iskola igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a tirpák kenyérlángossal - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Gazdag programsorozat a város újratelepítésének 264. évfordulóján.


Végy egy hatalmas mosolyt, állíts csatasorba ötven diákot a tanáraikkal, gyúrj kenyértésztát 50 kiló lisztből és élesztőből, kend meg 40 kiló túró és 30 liter tejföl ínycsiklandozó keverékéből, süss rá 40 kiló szalonnát, végül pedig hintsd meg 25 kiló lilahagyma-kockával és kaporral. És már kész is a 13 méteres, 1000 szeletes óriás tirpák kenyérlángos. Aki nem hiszi, kóstolja meg! Pénteken délután háromtól a Kossuth téren lesz terülj, terülj asztalkám, amit a sütés után tálalnak is az érdeklődő nyíregyháziaknak.

Csütörtökön a települési értéktárba frissen felvett helyi értékek kihirdetésével kezdődnek a Városnapok a városházán, ahol kihirdetik az ehhez kötődő rajzpályázat eredményét is. Az ünnepi közgyűlés apropóját Nyíregyháza és Eperjes 25 éves testvérvárosi, valamint a megyeszékhely és Beregszász 10 esztendős partnervárosi kapcsolata szolgáltatja. A városalapítók szobránál délután háromkor kezdődik a megemlékezés. A Váci Mihály Kulturális Központban fél ötkor nyílik meg a III. Nyíregyházi Nemzetközi Plain-Air Művésztelep kiállítása. Fél hattól a Kodály Zoltán Általános Iskolában a Nyíregyházi Cantemus Kórus ad díszelőadást.

– Ma különösen fontos a hagyományok ápolása. A város újratelepítésének 264. évfordulóján aktuális a tirpák ősök tiszteletének hangsúlyozása. Apósom tirpák családból származik, sokat mesélt a kenyérlángos varázsáról. Aki pénteken délután háromkor ott lesz a Kossuth téren, megkóstolhatja az ezer szeletes óriás tirpák kenyérlángost, amelyet a Sipkay-iskola diákjai és mesterszakácsai készítenek és tálalnak fel. A városháza előtt egész nap színes programok várják a városlakókat – ecsetelte dr. Ulrich Attila alpolgármester. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, illetve a Jósa András Múzeum is sok érdekességet kínál e napon. A nagyszínpadon táncosok és énekesek szórakoztatják a közönséget, este nyolctól a Kállay Saunders Band koncertje zárja a Városnapokat. A forró hangulat garantált, miként addigra az óriás kenyérlángos hűlt helye is.

KM–LTL


Vívódás nélkül

A Magyar Kard Napja emlékére pénteken 14 órakor emléktáblát avatnak a Széchenyi u. 1. szám alatt. A Váci Mihály Kulturális Központban dokumentumfilmet vetítenek Borsody László életéről, Máday Norbert „Borsody, a Géniusz” című könyvbemutatója után pedig Kertai Zalán festőművész tárlata nyílik Katona vívók és vívó katonák elnevezéssel, emellett Kulcsár Róbert magángyűjtő vívástörténeti kiállítását lehet megtekinteni vívódás nélkül.


Program
Péntek, Kossuth tér

13.30: Street Dance School Divattánc Iskola
13.50: RE-Flex Moderntánc Stúdió
14.10: Vogue Modellügynökség
14.50: Dóra és a Felfedezők
16.00: L’H Presovcan
17.00: Zeusz és barátai
19.00: SuperStereo
20.00: Kállay Saunders Band
hirdetés