Tizenhat éve…

Tizenhat éve…
Tizenhat éve ezen a napon – akkor keddre esett március 6-a –, délután fél kettőkor hatalmas trauma érte a beregi embereket: Tarpa és Tivadar közelében az árvízvédelmi osztag emberfeletti erőfeszítése ellenére két helyen is átszakadt a Tisza gátja. Györke László jegyzete.

Néhány óra alatt komoly bajba került Tarpa, Gulács, Hetefejércse, Csaroda, Tákos, Jánd, Gergelyiugornya, Tivadar. Egy Velencei-tónyi víz zúdult a 41-es főút déli oldala és a Tisza közé szorult településekre. Gulácsra Tarpa felől csak vízi járművel vagy kétéltűvel lehetett bejutni.

A szemem előtt van egy kép: a mentőautónak csak az antennája látszik ki a vízből. Hogy ne nyelje el teljesen az ár ezeket a falvakat, március 8-án éjfélkor, majd éjszaka háromkor két helyen átvágták a főutat. Másnap tízkor már Vámosatya utcáin hömpölygött a sáros víz.

Az újjáépítést, helyreállítást lényegében még abban az évben befejezték. Példás gyorsasággal. Mintegy hatvanmilliárd forintba került…

Tizenhat év hosszú idő. Sok víz folyt le hol áradásszerűen, hol csendesen a Tiszán. Sokkal biztonságosabb ma a Felső-Tisza mente, mint annak idején, hiszen komoly töltésfejlesztések mellett két hatalmas árapasztó tározó is épült. Az új mértékadó árvízszint követelményeinek azonban csak elenyésző hányada felel meg. Újabb gátfejlesztés van tehát kilátásban. Az idei jeges áradás is figyelmeztetett: mindig résen kell lenni!

Györke László
hirdetés